Akıllı telefon sayısı 500 milyona yaklaştı, 2016'da 1 milyarı geçecek

Akıllı telefon sayısı 500 milyona yaklaştı, 2016'da 1 milyarı geçecek

Araştırmalarıyla özellikle bilgisayar ve mobil cihaz pazarının nabzını tutan  International Data Corporation (IDC) , bu kez dünyadaki kişisel bilgisayar ve akıllı cihaz sayısının 1 milyara dayandığını bildirdi. Rapora göre cihazların yarısını cebimizdeki  akıllı telefonlar oluşturuyor.

2011'de piyasa değeri 489 milyar doları bulan toplam 946 milyon akıllı cihaz (kişisel bilgisayarlar dahil) sevkiyatı yapıldı. Ortalamada 500 doların üzerinde bir fiyata sahip olan bu cihazların 494 milyonu akıllı telefonlardan oluşuyor.

2016'da 1,84 milyar adet akıllı cihaz sevkiyatının yapılacağını öngören IDC, akıllı telefonların payının yüzde 50'nin üzerine çıkacağı tahmininde bulunuyor. Yılda yüzde 15,4'lük bir büyümeye işaret eden bu öngörüye göre, 2016'da piyasaya sunulması beklenen akıllı telefon sayısı 1  milyarı geçecek. Bu da 2012-2016 yılları arasındaki dönemde yüzde 100'lük bir büyüme olacağına işaret ediyor.

Androidli telefonların alt seviye akıllı cihaz tabanını oluşturduğunu söyleyen IDC analisti Tom Mainelli, Androidli cihaz üreten şirketlerin bu rekabet pazarında karlılığı yakalamakta zorlandığını, geliştiricilerin kaliteli uygulamaların eşlik ettiği iPhone tarafında kaldığını raporda paylaşıyor.

Hatırlanacağı üzere IDC, Nisan 2011'decep telefonu pazarındaki büyümeyi yüzde 20 olarak hesaplamıştı. iPad'in ise 2016'ya kadar pazar lideri olacağını söylemişti.

PC Plus devri

Bob O'Donnell, artık 2. akıllı cihaz sahibi olma çağında olduğumuzun altını çiziyor. Bulut tabanlı uygulamlarla farklı mekan ve cihazlardan sürekli erişimin yaygınlaşmaya başladığını söyleyen O'Donnell, bu dönemi "PC Plus" devri olarak adlandırdıklarını da ekliyor.

Asya Pasifik ülkeleri ile Çin'deki akıllı cihaz artışına dikkat çeken bir diğer analist ise akıllı telefonların internete erişimdeki ilk nokta olacağına değiniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.