TV reklam harcamalarını 1 yılda 10 katına çıkaran internet devi kim?

TV reklam harcamalarını 1 yılda 10 katına çıkaran internet devi kim?

Geleneksel mecraların reklam pastasındaki payında ciddi bir düşüş olduğu malum. Ancak internet şirketlerinin bilinirlik ve yeni bir kitle bulmak için kullanıyor ve televizyonun, basılı medyadan daha şanslı olduğunu görülüyor. Bu konuda başı çeken isim de internet devi Google gibi görünüyor.

Kantar Media'nın öngörülerine göre Google'ın ABD'de televizyon reklamlarına 70 milyon doalr civarında bir harcama yapmış. Üstelik Google 1 yıl önce sadece 6 milyon dolarlık TV reklam harcaması yapmış. 2008'de ise Google'ın TV'ye hiç çıkmadığı söyleniyor.

Google'ın bu çıkışını sadece TV reklamlarının yükselişi olarak açıklamak da doğru olmaz. Zira şimdiye kadar arama motoru ve online reklam devi olarak bildiğimiz Google, kendini bir sosyal ağ gibi yeniden konumlandırmaya çalışıyor ve tanıtıma  ihtiyaç duyuyor. Google'ın 2010'da reklam harcamasını 4 katına (213 milyon dolar) çıkarması da bunun en net göstergelerinden biri olarak göze çarpıyor.

Türkiye'de 'Super Bowl Finali' gibi TV reklam harcamalarını zirveye çıkaracak bir yayın yok denilebilir ama özellikle e-ticaret özelinde TV reklamlarının arttığınına şahidiz. Google'ın Türkiye'deki yeni rakibi Yandex Türkiye de televizyon reklamlarına başlamış durumda ve Google için yeni pazarlarda TV reklam harcamalarını artırması gerekebilir.

Bu yıl Türkiye Futbol Süper Ligi'nde devreye konulan ve Süper Final olarak anlandırılacağı açıklanan maçlarda belki internet sektöründen reklamlar görebiliriz. Ne dersiniz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.