Kaybolan akıllı telefonların yol açtığı zarar çok büyük

Kaybolan akıllı telefonların yol açtığı zarar çok büyük

Özellikle şehir yaşamında sayısız becerilere sahip akıllı telefonlar bugün milyonlarca kişi için vazgeçilmez hale geldi bile. Teknolojinin ilerlemesi, donanımların küçülmesine neden oluyor ama çok işlevli hale gelen telefonlar küçüldükçe kaybolma riski de artıyor. Mobil güvenlik firması Lookout’un yaptığı çalışmaya göre bu kayıpların yol açtığı maddi sonuçlar ise milyarlarca dolara ulaşıyor.

Lookout’un yeni devreye soktuğu bir mikro site ise sadece kayıp telefonların yol açtığı zararlar ve telefonların nerelerde, hangi zamanlarda ve ne şekilde kaybolduğuna dair bilgiler vererek, bu konuda bir bilinç oluşturmayı hedefliyor. Sitedeki verilerin çok büyük kısmı ABD ile sınırlı ama içerisinde İstanbul’un da bulunduğu dünyanın pek çok bölgesine dair bazı ufak bilgi ve veriler de yer alıyor.

Ağırlıklı olarak ABD’ye hizmet vermesine ve Android pazarına daha yoğun ilgi göstermesine rağmen Lookout her gün dünya çapında her gün 7 milyon dolar değerinde kaybolan telefonu takip edebiliyor. Lookout aynı zamanda 2011 yılında 9 milyon adet kayıp telefon tespit etmiş.

Lookout’un verilerine göre sadece ABD’de her yıl kaybolan telefonların yol açtığı zarar 30 milyar doları buluyor. Aslında Lookout’un verilerine göre 1 yıl içerisinde kaybolan telefonların cihaz değerleri 2,5 milyar dolar civarında. Ama buna telefonla birlikte satın alınan kontratlı tarifeler, telefonun içerisindeki uygulamalara harcanan ücretler, sadece telefonda saklanan hassas veriler ve diğer yazılımsal kayıplar da eklenince zarar 30 milyar dolara çıkıyor.

Sitede yer alan ilginç bilgilerden bazıları ise şöyle:

  • Eğer Chicago’da yaşıyorsanız telefonunuzu bir kafe’de, bir restoranda veya bir kilisede kaybetme ihtimaliniz çok yüksek.
  • New York’ta telefonlar en çok fast food restoranlarında kayboluyor.
  • İngiliz’ler ise telefonlarını en çok barlarda kaybediyorlar.
  • Genel olarak telefonlar daha çok geceleri kayboluyor.
  • Yılbaşı günü dünyada kaybolan telefonların değeri 14 milyon dolara ulaşıyor ve bu para ile yeni yılı 100 bin şişe Dom Perignon ile karşılamak mümkün.
  • Niagara Şelaleleri’ni izleyenler aşağı eğildiklerinde her gün 4 telefon ceplerden kayarak kayboluyor.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.