Sosyal ağlarda gizliliğimizi ne kadar kontrol ediyoruz? [İnfografik]

Sosyal ağlarda gizliliğimizi ne kadar kontrol ediyoruz? [İnfografik]

Sosyal ağların hızla büyüdüğünü söylemeye gerek var mı? Kullanıcıları artıyor, paylaşılan içerikler her geçen gün katlanıyor. Bu denli hızla büyüme şirketleri kuşkusuz memnun ediyor. Ancak son günlerde sosyal ağ kullanıcılarının başını ağrıtan veya daha da ağrıtacak 'gizlilik ayarları' sorunu ciddiyetini koruyor. Birçok kullanıcının gizlilik (veya mahremiyet de diyebilirsiniz)  yönetimini doğru yapmayı başaramamış durumda.

Sosyal ağlar için araştırma gerçekleştiren Zone Alarm, sosyal ağ kullanıcılarının gizlilik ayarlarını yapmadığını ortaya koyan bir infografik paylaştı. İnfografikte yer alan bilgilere göre 100 sosyal ağ kullanıcısından 11'i paylaştığı iletilerden pişmanlık duyuyor. Erkeklerde bu oran daha fazla. Erkek sosyal kullanıcılarının yüzde 15 paylaştığı içeriklerden pişmanlık duyarken, bu oran kadınlarda yüzde 8. Bu noktada kadınların sosyal ağ hesaplarını daha kontrollü kullandığını söyleyebiliriz.

Araştırmada yer alan ilginç diğer bir bilgi, paylaşılan içeriklerde yaşanan pişmanlıkların nerede olduğu. Etiketlenmeyen fotoğrafların oranı 2009 yılında yüzde 30 civarıyken, 2011 yılında bu oran yüzde 37'ye yükselmiş. Yani sosyal ağ kullanıcıları artık daha az etiketli fotoğraf paylaşıyor. Pişmanlıkların en çok yaşandığı noktalardan birisi de yazılan yorumlar. 2009 yılında yazılan her 100 yorumdan yüzde 36'sı silinmiş. Bu oran gitgide artarak 2011 yılında yüzde 44 orana ulaşmış durumda.

Yazının başında söylediğimiz gibi kadınların sosyal ağları daha kontrollü kullandığını kanıtlayacak bir istatistik daha var. Profillerine herhangi bir filtreleme koymayan erkek kullanıcıların oranı yüzde 26. Kadınlardaysa bu oran yüzde 14 civarında. Profillerini sadece arkadaşlarına açan erkeklerin oranı yüzde 48 olarak infografikte yer alıyor. Profillerini sadece arkadaşlarına açan kadınların oranı erkeklerden fazla: yüzde 67.

İnfografikte ayrıca sosyal ağlarının gizlilik ayarlarının doğru yapılmasıyla ilgili bazı ipuçları da yer alıyor. Bu ipuçlarının ilk sırasında gerçek hayatta tanınmayan kişilerin sosyal ağlarda arkadaş olunmaması gerektiği ifade ediliyor. İkinci önemli ipucunun sosyal ağ arkadaşlarının sizinle ilgili ne paylaştığı. İstemediğiniz fotoğraf, video ve ileti gibi içerikler gizililiğe dikkat eden kullanıcıların canını sıkabilir. İpuçları arasında pişman olunacak içeriklerin paylaşılmaması da bulunuyor. Paylaşırken geleceği düşünün. Pişman olacağınız içerikleri paylaşmayın.

Bahsettiğimiz infografiği aşağıda ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.