Samsung Forum 2012 kapsamında Samsung Türkiye mobil cihaz direktörü Selçuk Mirza ile bir röportaj yapma şansı da bulduk ve Samsung'un Türkiye ve küresel mobil pazardaki yerini konuştuk.
F.Demirel: Öncelikle Samsung Forum'dan biraz bahseder misiniz? Neden bu uluslararası etkinlik için 2 yıldır İstanbul tercih ediliyor.
Selçuk Mirza: Türkiye'nin özellikle MENA bölgesinde önemli bir payı var. Genç nüfus ciddi önem taşıyor. Bu etkinliği Samsung'un Türkiye'ye yaptığı bir yatırım olarak da görebiliriz çünkü bu etkinliğin İstanbul'un tanıtımına da katkı sağladığını düşünüyorum.
F.Demirel: Mobil sektörde özellikle akıllı telefon pazarı büyük bir değişim içinde. Samsung'un küresel ve Türkiye pazarındaki yerinden biraz bahseder misiniz?
S. Mirza: Samsung 2011'in 3. çeyreğinde bütün dünyada akıllı telefon pazarında 1 numaralı üretici haline geldi. Türkiye'de de akıllı telefon pazarında emin adımlarla ilerliyor. Operatörlerin bu pazara ilgi göstermesi ve tüketicilerin kullanım kolaylığına yönelmesi 2012'de bizim için oldukça iyi geçeceğini düşünüyorum.
F.Demirel: Türkiye'de akıllı telefonların yaygınlığı ve pazar liderliği konusunda bir tahmininiz var mı?
S. Mirza: GKF'nin Ocak ayı rakamları Türkiye'de sanırım 875 bin cep telefonu satıldığına yer veriyor. Bunların 300 bini akıllı telefon. Yani yüzde 30'u geçen bir oran var ve Samsung Türkiye olarak 2012'i bitmeden lider olacağımızı düşünüyorum.
F.Demirel: Samsung akıllı telefon ve tabletlerde ürün çeşitliliği ile adından sıkça söz ettiriyor. Bunun bazı dezavantajları veya tek ürüne odaklanmanın faydaları var diyebiliriz. Bu stratejiye devam edecek misiniz yoksa az sayıda ürüne odaklanma gibi bir fikriniz var mı?
S. Mirza: Aslında bunun temeline bakmak lazım. Samsung her ürününde inovasyona odaklanan bir şirket. Samsung Note ve Samsung Beam bunun iyi birer göstergesi. Tüketicilerin ihtiyacını ve isteklerini göz önünde bulundurarak bu stratejiyi koruyoruz ve önümüzdeki dönemde bu konuda aktif bir üretici olacağız.
F.Demirel: Samsung Beam'den kısaca bahseder misiniz? Cebimizde projeksiyon taşımak oldukça yeni bir deneyim?
S. Mirza: Galaxy Beam'de 15 ansilümen gücünde bir projeksiyon var ve görüntü paylaşımını son derece kolaylaştırıyor. Bu cihazın hedef kitlesinin de geniş olduğunu düşünüyoruz. 50 inçe kadar parlak bir görüntü sunuyor. İş ve sosyal hayatta farklı alanlarda kullanabileceğini düşünüyoruz. İkinci çeyrekte Türkiye'de satışa sunulmasını bekliyoruz. Fiyatı sanıyorum Galaxy S II civarında olacaktır.
F.Demirel: Samsung Bada'yı gözünden düşürmedi ama Android'in de üzerine çıkmış değil. Bada'nın Samsung'un ilk tercihi olması gibi bir plan var mı?
S. Mirza: Samsung hem Bada ile hem Android ile hem de Windows Phone ile farklı cihazlar üretiyor. Önümüzdeki dönemde de Badalı cihazlar kullanmaya devam edeceğimizi söyleyebilirim.
F.Demirel: Samsung farklı tüketici elektroniği ürünleriyle hayatımıza giren bir marka. Önümüzdeki dönemde mobil cihazların televizyon vb. cihazlarla iletişimi daha sıkı olacak gibi görünüyor?
S. Mirza: Galaxy Tab 2 ilk defa bir akıllı cihazda yer alan All Share Play dediğimiz içerik paylaşımı özelliğine sahip. Buı farklı Samsung akıllı cihazlarındaki multimedya içeriklerini oynatan, paylaşan, indirebilen veya webe yükleyebilen bir hizmeti ifade ediyor. Yine kullanıcıya uygulama tavsiyeleri sunan bir servis, Android 4.0 yüklü Galaxy Tab 2'de yüz tanıma gibi özellikler de geliyor. Kısacası diğer tüketici elektroniği cihazlarının internet bağlantısına kavuşması çeşitli şekillerde bu cihazlar arasındaki iletişimi de arttıracaktır.