YouTube'ta nasıl 'viral' olunur? [Video]

YouTube'ta nasıl 'viral' olunur? [Video]

Kim çektiği videonun YouTube'ta milyonlarca kez izlenmesini istemez? Düzenlediği konferanslarla farklı fikir ve paylaşımlara sahne olan TED'e katılan YouTube Trend Yöneticisi Kevin Allocca, YouTube'ta viral olarak yayılan videoların özelliklerini anlattı. En çok izlenen videoların Alloca'nın dilinden öyküsü hem ilginç hem de esprili.

Konuşmasına 'profesyönel olarak YouTube videosu izlediğini' söyleyerek başlayan Allocca, YouTube'a dakikada toplam 48 saatlik video yüklendiğini söylüyor. Videoların 'viral' yayılımına  neden olan özellikleri paylaşan Allocca'ya göre en çok izlenen videolarda kanaat yönlendiricilerinin, toplumun ilgisinin ve 'beklenmedik' olmanın etkili olduğunu düşünüyor.

İlk olarak kanaat yönlendiricilerin etkisini örnekleyen Allocca, büyük bir gökkuşağını ve kaydeden kişinin tepkisini içeren videoyu izlettiriyor. Bear Vasquez'in paylaştığı videoda çok önemli bir olay yok. Sadece çift gökkuşağı görünüyor ve birisi şaşkınlıkla sevinç çığlıkları atıyor. Video elbette yayınlandığı ilk günlerde neredeyse hiç izlenmiyor, ancak ABD'li komedyen Jimmy Kimmel Twitter üzerinden videonun linkini paylaşınca olan oluyor; video 2010 yılında tam 23 milyon kez izleniyor.

Viral etkisindeki toplumun katılımına değinen Allocca, yılda 50 milyon kez izlenen Nyan Cat videosunu örnek gösteriyor. Video, piksel piksel olan arka planda uçan bir kedi ve müzikten oluşuyor. Ancak video o kadar tutuyor ki, birçok versiyonu yapılıp paylaşılıyor.

Allocca, son olarak 'beklenmedik' olanın viral etkisinden bahsediyor. Bisikletle giden bir sunucunun kameraya bakarken önündekileri görmeyip düşmesini gösteren bir video izletiyor. Alloca, bu videonun 5 milyondan fazla izlendiğini dile getiriyor.

Kanaat yönlendiricilerinin, toplumun katılımının ve beklenmedik olmanın artık yeni medya düzenini oluşturduğunu ifade eden Alloca, bu kategorilerin toplumdaki pop kültürleri belirlediğini iddiasında. Allocca buna en ideal örnek olaraksa Justin Bieber'ı gösteriyor.

YouTube Trend Yöneticisi Kevin Allocca'nın TED sunumunun videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.