Türkiye online oyun pazarında global şirketlerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Daha önce online oyun şirketlerinden Spil Games'in Türkiye'deki pazara girmek için Oyunoyna.com'u satın aldığını duyurmuştu. Türkiye pazarından memnun olan şirket bu yılın başından beri Oyunskor.com satın alımına ve GirlsGoGames.com.tr sitesinin kuruluşuna da imza attı.
Hızlı satın alma süreci elbette bizi meraklandırıyor. Spil Games ile bağlantıya geçerek Ülke Müdürü Gökhan Aksoy'a söz konusu gelişmeleri ve stratejilerini sorduk.
Webrazzi: Spil Games'ten kısaca bahsedebilir misiniz? Gökhan Aksoy: Spil Game 2004 yılında kuruldu. Şu anda 350'ye yakın çalışanımız bulunuyor. Merkezimiz Hollanda. Ancak Almanya, İngiltere ve Şangay'da ofislerimiz bulunuyor.
W: Oyunoyna.com'un satın alındığını biliyorduk. Ancak satın almanın Spil Games tarafından gerçekleştirildiği bilinmiyordu. Buna benzer Türkiye'den yeni online oyun satın almalarınız olacak mı? Bunları bizimle paylaşır mısınız? G.A: Oyunoyna.com'u satın aldığımızı resmi olarak açıklayabiliriz. GirlsGoGames.com.tr isimli yeni bir online oyun sitesini de yayınlamış bulunmaktayız. Buna ek olarak Şubat 2012'de Oyunskor.com online oyun sitesini de satın almış bulunmaktayız. Türkiye'de üç farklı platformla operasyonlarımızı yürütüyoruz. Bu üç platformla birlikte aylık 13 milyon tekil ziyaretçiye ulaştığımızı söyleyebiliriz.
W: Türkiye'deki yatırımlarına devam edecek misiniz? Etmeyi planlıyorsanız, hangi alanda yatırım yapacaksınız? Hangi projeler ve web siteleri ilginizi çekiyor? G.A: Global olarak hızla büyüyen bir şirketiz. Türkiye'de 75 milyonluk nüfusuyla hızla büyüyen bir pazar. Bu sebepten dolayı Türkiye, Spil Games'in global büyümede stratejik ülkelerimiz arasında. Spil Games'in farklılaştığı önemli noktalardan birisi faaliyette bulunduğu ülkelerin kültürlerine göre hareket etmesi. Bu yüzden Türkiye'deki oyun stüdyolarıyla beraber çalışmaya bakıyoruz. Türkiye online oyun pazarındaki birinciliğimizi korumak istiyoruz. Bu stratejiyle global olarak aylık 170 milyon tekil kullanıcı sayısına ulaştığımızı söyleyebiliriz.
W: Zapapa adında sosyal oyun projenizi duyduk. Bunu açıklayabilir misiniz? G.A: Zapapa teknik taslağımızın kod ismi. Şu anda bu ismi ticari olarak kullanmıyoruz.
W: Spil Games hakkında birkaç istatistik paylaşmanız mümkün mü? G.A: Spil Games özellikle belli bir ziyaretçi kesimini hedefliyor. Bu ziyaretçi kitlesinde ağırlığı 8-12 yaş aralığındaki kız çocuklar, 10-15 yaş aralığındaki erkek çocuklar ve 25 yaş ve üstü kadınlar oluşturuyor. Global olarak bu hedef kitlemizin Türkiye için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
W: Spil Games olarak mobil oyun pazarını nasıl görüyorsunuz? Mobil oyun pazarı için projeleriniz veya planlarınız var mı? G.A: Felsefemizde özgür olmak var. Oyuncuların hangi platform, hangi cihaz olursa olsun oyunlarımıza ulaşılabilmesi önemli. Biz de mobilde melez bir strateji izliyoruz. Hem mobil uygulamalar hem de HTML5 tabalı oyunlar geliştiriyoruz. Web tarayıcısı şirketleri HTML 5'in gelişmesini destekliyor; biz de Flash kalitesinde oyunlar geliştirmek üzere bu geleceğe doğru yol alıyoruz. Mobil alanda altyapımızı hazırladık. Şu anda yaklaşık yüzde 10'luk ziyaretçimiz mobil segmentten geliyor. Bu oranı arttırmak istiyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye'deki akıllı telefon penetrasyonu mobil statejimizde başarıya ulaşmak için önemli.
Spil Games'in Webrazzi ile paylaştığı infografiği aşağıda görebilirsiniz.