Çevirmeli bağlantı ile internete bağlanılan yıllardan çok ilerde değiliz. Hız ve erişim konusunda ise internetin çağ atladığını söylemek mümkün. Bir dönem mobil internetin kapısını aralamamızı sağlayan mobil modemlerin geleceği ise şimdilerde akıllı cihazların tehdidi altında.
Gerek toplu erişime açık Wi-Fi bağlantılarının az bulunması ve güvenlik sorunu, gerekse istenilen yerden internete bağlanabilme rahatlığı azımsanmayacak bir kitleyi mobil modemlere yöneltmişti. Ancak son zamanlarda, Gigaom yazarlarının değindiği üzere, mobil modemlerin kullanımı yeni nesil akıllı cihazların, daha doğrusu güncel mobil işletim sürümlerinin kablosuz bağlantı noktası özelliği ile gölgede kalıyor.
Mobil modem üreticilerini ve mobil operatörleri yakından ilgilendiren bu konu yeni iPad'in kablosuz bağlantı noktası özelliği ile yeniden gündeme geldi. Operatörlerin desteklemesi durumunda 5 cihazla internet bağlantısını paylaşabilecek olan iPad mobil'in modem ihtiyacını daha da gölgelemesi bekleniyor.
Mobil modem kullanımı ile akıllı telefon üzerinden mobil internet kullanımı arasında bazı farklar var. En azından ülkemizde mobil modem üzerinden internet kullanımı daha ekonomik. Ancak yeni bir SIM kart ile yeniden başlangıç ücreti ödüyorsunuz ve cihazınızda USB girişi olması gerekiyor.
Mobil cihazlar üzerinden kablosuz bağlantı noktası özelliğini kullanmak ise bizi şarj sıkıntısı ile karşı karşıya bırakıyor. Özellikle akıllı telefonunuzu uzun süre mobil modem olarak kullanmanız pek mümkün değil. Yine hız farkları da karşılaştırılabilecek bir sorun olabilir.
BTK raporlarında mobil modem kullanımındaki değişim ayrı olarak belirtilmemiş ancak TV ve açık hava reklamlarında mobil modemler için ayrılan payın düşmüş olması bu değişimin hangi yöne olacağı konusunda fikir veriyor. Kablosuz bağlantı noktalarında son iki çeyrek arasındaki düşüş de dikkat çekiyor.
Kısacası bağımsız GPS aygıtları gibi mobil modemlerin de önümüzdeki yıllarda arka planda kalması mümkün. Bu durum ülkemizde 3 mobil operatöre de mobil modem sağlayan Huawei gibi şirketlerin karlılığını etkileyebilir. Teknoloji meraklılarının internet erişimindeki hızlı değişime ayak uydurması bazı şirketleri zengin ederken bazılarını da kayba uğratmaya devam edecek gibi. Bundan sonraki değişimin hangi noktada olacağı ise merak konusu.