Sosyal medya korku kültürünü tetikliyor mu?

Sosyal medya korku kültürünü tetikliyor mu?

Texas'ta düzenlenen SXSW Interactive'de bir konuşma yapan Microsoft çalışanı araştırmacı Danah Boyd sosyal medyaya dair önemli iddialarda bulundu. Şu anda internet ahalisinin 'korku tellallığı' yeteneğinin ileri düzeyde olduğunu söyleyen Boyd, aşırı bilgi yüklenmesinin insanları daha da uyuşuk hale getirdiğini dile getirdi.

Sosyal medyada konuşulan gündelik olayların bir korku kültürü oluşturduğunu dile getiren Danah Boyd, olumsuz olayların, ölümlerin ve zorbalıkların daha çok konuşulduğuna dikkat çekti.

Negatif içeriklerin çok paylaşılması ve çok olması gerçekten de düşünülmesi gereken noktalardan biri. Bununla birlikte verilere bakarak, çocuklar arasında yaşanan zorbalık ve kabadayılıkların azaldığını öne süren Boyd, bu tür saldırıların siber ortama yansımasından ise endişe duyduğunu söyledi.

Teknolojinin iyiye kullanımı yönünde idealist tutumlar olsa da, bu her zaman istenildiği gibi gitmiyor. Boyd, buna bir çözüm önerisi olmamasına rağmen bir tartışma başlatmak istiyor ve bu tarz olumsuz durumların nasıl engellenebileceğine dair bir çözüm üretmeyi istiyor.

Facebook'a kayıt olmanın gerçek isim ve soyisimler ile olmasının dünyayı daha açık ve dürüst yaptığını, hoşgörüsüzlükle mücadele etmeye çalışma fikrinin hoşuna gittiğini söyledi. İnternet 2000'li yılların başında çok daha anonimdi ve kullanıcı adları internete hakimdi. Şimdi ise aynı durumun söz konusu olduğunu söyleyemeyiz. Artık internet üzerinde çoğunlukla gerçek isimler kullanıyor, kullanıcı adları ile kullanılsa dahi IP adresleri aracılığı ile "gerektiği durumlarda" tespit edilebiliyor. Bu durumun şeffaflık mı, yoksa özgürlüklerin kısıtlanması mı olduğu konusu ise tartışmaya açık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.