Türkiye'den mobil internet manzarası

Türkiye'de mobil internet abone sayısının DSL abone sayısına yaklaştığını ve hatta çok yakın bir zamanda geçebileceğini paylaşmıştık. Peki Türkiye'deki mobil internet aboneleri bağlatılarını nasıl kullanıyor?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun (BTK) 2011 dördüncü çeyrek istatistiklerine göre 6.4 milyon mobil internet abonesi bulunuyor. Mobil internet abone sayısı 2010′a göre tam yüzde 345, 2011 üçüncü çeyreğe göreyse yüzde 14‘lük büyüme kaydetti. Burada mobil internet abonelerinin iki farklı kategoride incelendiğini belirtmekte fayda var. Birincisi mobil bilgisayardan internete bağlananlar yani 3G modem ve tablet PC kullanıcıları. İkincisiyse mobil cepten internete bağlananlar yani akıllı telefon sahipleri.

2011 yılı üçüncü çeyrekte 1.3 milyon abone mobil bilgisayarından internete bağlanmıştı. Bu rakam 2011 yılı son çeyrekte  200 bin abone artarak, yaklaşık 1.5 milyona ulaştı. 2011 üçüncü çeyrekte internete mobil cepten bağlananların sayısıysa 4.3 milyon. Geçen yıl son çeyrekte 600 bin artarak 4.9 milyona ulaşmış oldu. Bu verilerden akıllı telefon segmentinde mobil internete bağlanan abonelerin sayısının, mobil bilgisayarlarıyla bağlananlardan daha hızlı arttığını anlıyoruz. Mobil bilgisayarlarla internete bağlanan abonelerin sayısındaki artışta aslında tablet PC'lere ilginin artması rol oynuyor.

Mobil internet abonelerinin kullandığı verilerden bahsedecek olursak, abone sayısına oranla daha hızlı bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Aynı dönem içerisinde toplam mobil internet kullanım miktarı bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 22 oranında artış gösterdi. 2011 Eylül-Aralık ayları arasında toplam 10.458 terabyte veri tüketilmiş.

İstatistiklerde, mobil bilgisayardan bağlanan internet abonelerinin kullanım miktarına göre dağılımı da veriliyor. 2011 yılı son çeyrek rakamlarına göre 100 Mb üzeri kullanımı olan abonelerin oranı yüzde 68.3. En az veri miktarı kullananlar (0-50 Mb) ise yüzde 30'luk bir bölümü oluşturuyor.

Mobil cepten yani akıllı telefonla internete bağlanaların daha az veri tükettiğini söyleyebiliriz. Bu kategorideki abone dağılımındaysa yüzde 33’lük oranla 0-5Mb arasında kullanım yapanlar ilk sırayı alıyor. Bu kesimin aslında 'kazara' telefonlarından internete girmiş olabileceğini düşünmek mümkün. Ancak bu durumda söz konusu 2.1 milyon 'abone'nin interneti gerçek anlamda kullanmadığını söylebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.