2003 yılından beri dijital yaşam alanlarında kişisel özgürlükler adına sayısız eyleme imza atan, dev firmalara korku salan ve yapısı nedeniyle üyelerinin tespit edilmesi çok zor olan Anonymous kelimenin tam anlamıyla sırtından bıçaklandı. Ses getiren eylemleri nedeniyle Türk internet kullanıcılarının da çok yakından tanıdıkları Anonymous grubuna destek veren LulzSec hacker grubunun üst düzey üyelerinden Sabu kod adlı 28 yaşındaki Hector Xavier Monsegur’un 6 aydır FBI için muhbirlik yaptığı ve dün itibariyle Anonymous’a destek veren toplam 5 kişinin tutuklanmasına yardım ettiği ortaya çıktı.
FoxNews’ün haberine göre soruşturmaya dahil olan bir FBI yetkilisi olayların üzerine; “Bu, organizasyonu yerle bir edecek, LulzSec’in kafasını kesiyoruz” şeklinde bir beyanat verdi.
Peki LulzSec veya daha geniş bir perspektiften bakıldığında Anonymous gerçekten bu olaylardan ne oranda etkilendi? Grubun içerisinden çıkan ve “ihanet” olarak nitelendirilen bu hareket ve sonuçları dünyanın en sıra dışı isimsiz grubunu gerçekten çökertebilir mi?
En kısa haliyle şunu söyleyebiliriz ki; bu yaşananların Anonymous’u sanıdığı kadar etkilemesi pek muhtemel görünmüyor. Anonymous’u öldürmeyen bu hareketin, grubu daha çok güçlendirmeyeceği de kesin ama son 9 yıldır varlığını sürdüren ve benzersiz
hiyerarşik yapısı nedeniyle çözülmesi çok zor görünen Anonymous’un 6 kişinin tutuklanması ile tarihten silineceği düşüncesi de pek mantıklı değil.
Her şeyden önce Anonymous’un yapısı bu tip grup içi krizleri suspanse edebilecek bir özelliğe sahip. Grup üyelerinin çok büyük bir kısmı birbirlerini tanımıyorlar bile. Grubun eylemlerine tek bir merkezden karar verilmiyor. Grubun gerçek anlamıyla bir yöneticisi veya yönetici grubu yok. Dünya üzerindeki her hangi biri grubun bir sonraki büyük eyleminin planlayıcısı olabiliyor. Yönetim tarafına daha yakın gibi görülen (ve son olaylarda bir kısmı tutuklanan) kesim ise daha çok organizasyonu duyurmak ve teknik, güvenlik konularında bilgilendirme yapmakla sorumlu.
Yani Anonymous’un daha ön planda görünen bazı üyeleri devreden çıkmış olabilir ama grubun bir sonraki büyük eylemini şu anda sizden sadece 10 metre uzakta bilgisayarı başında düşüncelere dalmış hiç tanımadığınız bir kişi tarafından planlanıyor olabilir.
Büyüklüğü hakkında kimsenin tam olarak bir fikri olmayan Anonymous da zaten aslında bunun bilinci de ve ihanet olgusunun yol açtığı duygusal tepkiler vermesine rağmen aslında çok da etkilenmiş görünmüyor. Bunun en güzel örneği de FBI yetkilisinin “kafası kesiyoruz” yoruma Twitter’dan verdikleri cevap: “Anonymous bir hidradır*, kafalarından birini keserseniz yerine iki tane çıkar”
Bu gelişmelerden sonra çok büyük ihtimalle Anonymous daha aktif bir rol üstlenerek, bu süreçten etkilenmesini bir Twitter mesajından daha etkili bir şekilde göstermek isteyecektir. Özellikle ABD’deki güvenlik kurumları ve firmaları için zor bir dönem başlayabilir. Hatta aldığımız (fakat resmi olmayan) duyumlara göre tutuklamalardan çok kısa bir süre sonra ABD’li bir güvenlik firması Anonymous’un ilk kurbanı olmuş bile…
* Hidra: (İngilizce Hydra) Özelliyle Dungeons & Dragons ve Cthulhu efsanesinin yanı sıra pek çok bilgisayar oyununda yer alan, çok başlı dev bir yaratık. Bazı öykü veya oyunlarda başı kesildiğinde, yerine yenileri çıkar.