İnternet ekonomisini en iyi tarif eden; “eğer bir ürüne para ödemiyorsanız, ürün sizsinizdir” sözü bir kez daha ispatlandı. Bugün milyonlarca kişinin ücretsiz olarak kullandığı Twitter üzerinde gerçekleştirdikleri paylaşımlar, Twitter’ın İngiliz Datasift adlı firma ile imzaladığı özel bir lisanslama anlaşması sayesinde pazarlama firmalarına toplu olarak satılmaya başlanacak.
Datasift, Ocak 2010’dan bu yana günde ortalama 250 milyon adete yakın tweet’ten oluşan, tüm Twitter kullanıcılarının toplam 2 yıllık paylaşımlarını talep eden pazarlama firmalarına satabilecek. Satışa çıkan her tweet’le birlikte kullanıcının lokasyon bilgisi de paketin içerisinde yer alacak.
Toplamda milyonlarca dolarlık bir satışa neden olacak bu gelişme ile kullanıcılar da sosyal ağlar üzerindeki paylaşımlarının aslında kime ait olduğunu bir kez daha görmüş oluyorlar…
Twitter’ın akışı normal şartlarda en fazla son birkaç günün paylaşımını sağlıklı bir şekilde takip etmeye olanak veriyor. Bu da hızlı ve çok sayıda (ama küçük dozlarda) içerik üretilen Twitter’ın daha anlık bir yapıda kullanılmasına neden oluyor. Aynı zamanda bu yapı kullanıcılar açısından da Twitter’ın bir arşivi olmadığı algısına neden oluyor. Ama tabi ki Twitter, geriye dönük olarak tüm tweet’leri saklıyor.
Saklanan tweet’lerde sadece paylaşım değil, kullanıcıların lokasyon bilgileri de yer alıyor. Aslında Twitter paylaşımları zaten herkese açık, dolayısıyla burada satılan ürün gizli bir bilgi değil. Ama milyonlarca kullanıcının, milyarlarca paylaşımının toplu halde pazarlama firmalarına satılacak olması internette gizlilik ve mahremiyet konusunda aktif olan grupların büyük tepkisine neden oldu.
Korunan Twitter hesapları ve silinmiş olan tweet’lere Datasift de ulaşamıyor. Ama milyarlarca tweet içerisinde herhangi bir ürün veya marka ile ilgili analiz yaparak, kimlerin bu ürün ve markalara ilgi gösterdiklerini ayırt ederek, rafine edilen bu veriler ile özel pazarlama kampanyaları düzenlenmesini sağlayabilir.
Gelir üretmek konusundaki sıkıntılar Twitter’a yöneltilen en büyük eleştirilerden biriydi ama Twitter’a önemli bir gelir kaynağı olabilecek bu yeni uygulama bu kez eleştirilerin türünü değiştirecek gibi görünüyor.
DailyMail’in haberine göre şu anda 1000’den fazla firma Datasift’in elindeki Twitter verilerini satın almak için sıraya girmiş bile. Firmanın her bir müşterisinden bu tweet’ler karşılığında en azından 1000 dolar isteyeceği tahmin ediliyor.
Aşağıda da Datasift’in sosyal medya analizi konusundaki faaliyetlerini tanıtan videosunu izleyebilirsiniz…