Ne zaman Türkiye'nin adı dijital dünyanın yükselenleri arasında yer alsa, teknoloji üretmek konusunda daha aktif olmamız gerektiği aklıma geliyor. Dolayısıyla Türkiye'deki teknoloji şirketlerinin önemini hatırlatmak gerektiğine inanıyorum. Webrazzi'de yayınladığımız teknoloji şirketleri serimizin* yeni konuğu Nexum ve şirket CEO'su Emre Gürül.
Nexum Boğaziçi ve Nexum Creative markalarıyla hizmet veren Nexum, “Deloitte Fast 50” ve Interpro “Bilişim 500” araştırmalarında yer alan, Türkiye’nin en hızlı büyüyen bilişim şirketlerinden biri. Bugün itibariyle Türkiye’de yazılım ihracatı yapan ilk 10 şirket arasında yedinci sırada yer alıyor.
Fırat Demirel: Bize kısaca Nexum’u ve kendinizi tanıtır mısınız?
Emre Gürül: Nexum 2000 yılında kurulan bir teknoloji şirketi. 110 kişilik profesyonel ekibimiz ile yazılım, danışmanlık ve dijital pazarlama alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Yazılım ve danışmanlık çözümlerinde sektöründe öncü şirketlere çeşitli hizmet ve servisler sunmanın yanısıra sektörlere özel dikey iş çözümleri de geliştiriyoruz.
Nexum Creative markamız ise Türkiye’nin ilk uluslararası interaktif ajansı olarak çeşitli alanlarında hizmet veriyor ve farklı sektörlerdeki birçok büyük firma ve markalara uzun soluklu projeler geliştiriyor. “Interactive Media Awards” (IMA) gibi çeşitli uluslararası pazarlama ödüllerine sahip.
Ben Nexum’da kurulduğu günden bu yana farklı pozisyonlarda ve kademelerde çalıştım. Nexum kurulduğunda ve faaliyete başladığında dört kişiden biriydim. Bugün 100 kişiyi geçtik. 2009 yılından beri de Nexum’da CEO’luk görevini üstleniyorum.
FD: Bugün gelinen noktada hedef büyüten, çok önemli referansları olan bir şirketle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Nexum nasıl ve ne amaçla kuruldu, bugünlere nasıl geldi?
EG: Nexum’un bir teknoloji şirketi olarak çok farklı bir öyküsü, başarı hikayesi var aslına bakarsanız. 2000 yılında Boğaziçi Elektronik Çözümler adıyla web siteleri tasarımı konusunda hizmet vermek üzere kuruldu. Bizim faaliyete başladığımız yıllarda teknoloji demek web sitesi demekti bir anlamda.
Dört kişilik çekirdek bir kadro ile çalışmalarımıza başladık. Hemen bir yıl sonra yani 2001 yılında Almanya’nın en büyük perakende ve turizm gruplarından Rewe Holding’in teknoloji girişimi olan Nexum AG ile bir ortaklık anlaşması imzaladık ve Nexum Boğaziçi adını aldık. Ortaklık sonrasında faaliyet alanlarımızı ve kadromuzu genişlettik. 2004 yılında Nexum AG’nin stratejilerinde değişiklik oldu ve biz de Nexum’un Türkiye’deki hisseleri Nexum Boğaziçi tarafından – isim kullanım hakkı da dahil olmak üzere - satın aldık. Bir anlamda tersine bir satın alma oldu.
2004 yılında IT sektöründeki gelişmeler ve verilen hizmetler çerçevesinde yeni bir marka daha yarattık ve interaktif ajans hizmetlerini Nexum Creative markamız ile sunmaya başladık.
Hem Nexum hem de Nexum Creative bugün uluslararası arenada iyi bilinen iki önemli marka haline geldi. Nexum Creative Türkiye’nin uluslararası arenada iş yapan ilk interaktif ajansı. Yine Nexum olarak Türkiye’den bir teknoloji firmasının gerçekleştirdiği en büyük yazılım projelerine imza atmanın gururunu yaşıyoruz.
Bugünlere gelmek için çok çalıştık, zor olanı denedik ve hep araştırdık. Daha iyisini yapabilmek, kendi çözümlerimizi üretebilmek, daha iyisini sunabilmek için uğraştık. Teknolojiyi hep yakından takip ettik. Dünyadaki değişimi anlamaya ve çözümlerimizi uluslararası standartlarda sunmaya çalıştık. Bu da bizi aslında hem Türkiye’de hem de yurtdışında tercih edilen bir teknoloji çözüm ortağı haline getirdi.
FD: Çeşitli konularda danışmanlık veriyorsunuz ama ana faaliyet alanınızı yazılım ve servis geliştirmek olarak tanımlarsak sanırım yanlış olmaz. Bu alanda yurt dışına çıkarabilen şirketler başarısını kanıtlıyor. Nexum yazılım ihracatında ne kadar aktif?
EG: Bu konuda isterseniz birkaç örnek paylaşayım sizinle. Nexum olarak BSH (Bosch Siemens Household), Sony Eurasia, Darty, Lenovo, Dertour gibi şirketlere hizmet sunuyoruz. BSH ile 2005 yılından beri çalışıyoruz, yine Sony ile 2009 yılından beri süren çalışmalarımız var.
2008 yılında Nexum’un yurtiçi ve yurtdışı satışlarının toplamı 5.27 milyon TL iken 2011 yılı sonu itibariyle bu rakam 11.5 milyon TL seviyesine geldi. Nexum 2011 itibariyle Türkiye’nin yazılım ihracatını gerçekleştiren şirketler içerisinde yedinci sırada yer alıyor. 2008 yılında 2.25 milyon TL olan yazılım ihracat rakamını 2011 yılında 6.1 milyon TL’ye çıkarma başarısını gösterdik.
Nexum olarak yazılım ihracatında düzenli olarak artış gösterebilen bir şirketiz. Uzun soluklu ve uluslararası projeler yönetebilmek gerçekten bilgi birikimi isteyen bir konu. Bu alanda çok deneyimli hale geldik. İyi iş sonuçlarımız var. Bunlar da doğal olarak bize yeni iş olanakları yaratıyor. Bugün Avrupa’da tercih edilen bir teknolojik çözüm ortağı haline geldik.
FD: Yönetim, istihdam ve sunulan imkanlar açılarından bakıldığında Türkiye’de teknoloji şirketi olmak zor mudur?
EG: Türkiye’de teknoloji şirketi olmak kolay değil. Biz uluslararası standartlarda çalışmayı, hizmet üretmeyi hedef olarak koyduk önümüze ve bundan da ödün vermeden ilerliyoruz. Türkiye’de bilişim sektörünün özellikle yazılımın önünün çok açık olduğunu söylemek istiyorum. Üniversite öğrencilerine ya da geleceklerini planlayan gençlere hep bu alanları örnek veriyorum. Nitelikli işgücü açığı var. Bu alanda hem gelecek, hem kariyer hem de iyi para kazanabilme olanağı bulunuyor.
Bu işin bir tarafı. Başka bir açıdan, bir şirket olarak baktığınızda işgücü maliyetleri yüksek. Biz Türkiye’de hizmet üreten bir teknolji şirketi olarak Avrupa’da rekabet etmeye çalışıyoruz. Katma değer üretiyoruz. Rakiplerimiz içinde Rusya, eski Doğu Avrupa ülkeleri, Hindistan, Uzak Doğu ülkeleri var. Burada yaratıcı, özgün ve farklı işler ortaya koyamazsanız sadece fiyat ile rekabet etmeniz mümkün değil. Ben Türkiye’de teknolojinin, bilişimin desteklenmesi gereken bir sektör olması gerektiğini savunuyorum. Çünkü yaratılan katma değer bu alanda çok yüksek.
FD: Nexum hem kurumsal tarafta ciddi işler yapıyor hem de djital pazarlama tarafında eğlenceli projelere imza atıyor. Türk Hava Yolları kabin ekibi için kurduğunuz Crewrest adlı bir sosyal ağ var mesela. Türkiye’de kurumlar dijital dünyaya yeterince uyum sağlıyor mu sizce?
EG: Nexum olarak yeni ve yaratıcı projelere imza atıyoruz, THY için gerçekleştirdiğimiz Crewrest de bu projelerden bir tanesi. Şunu söylemeliyim ki Türkiye’de kurumların önemli bir ksımı dijital dünyayı yakından takip ediyorlar çünkü ülkemizdeki büyük dinamik genç nüfus dijital dünyayı yakından izliyor. Bu sürece uyum sağlayan şirketler önemli bir fark yaratabiliyor, başarılı iş sonuçları elde edebiliyorlar. Burada önemli olan doğru stratejiyi kurabilmek ve süreklilik sağlayabilmek.
FD: Nexum, bu çeşitliliği, farklı çözümleri bir arada sunabildiği için mi tercih ediliyor? Yoksa iki tarafın müşterileri tamamen farklı mı?
EG: Güzel bir tespit yaptığınızı söylemeliyim, Nexum olarak bizim en güçlü olduğumuz yanlardan bir tanesi teknoloji ve yaratıcılığı bir arada barındırmamız. NexumBoğaziçi ve Nexum Creative’in müşterileri tamamen farklı değil ama farklı olan müşterileri de var.
FD: Nexum’un kuruluşuna, 10 yıl önceye göre yazılım, servis ve dijital sektör nasıl bir değişim yaşadı? Bundan sonra alacağımız yol çok uzun mu?
EG: Her sektörün kendine özgü bir dinamiği var ama bizim sektörümüzde her yıl önemli değişikliklerin yaşandığını söylemem lazım. Bir alana odaklanıp sadece o alanda hizmet üretilecek bir kategoride çalışmıyoruz. İnanılmaz bir devinim içindeyiz, Her yıl bir sonraki yılın ön plana çıkacak gelişimlerini öngörmeye ve o alana yatırım yapmaya çalışıyoruz.
Nexum olarak başarılı olmamızın nedenleri teknolojiyi küresel ölçekte takip etmemiz, gelişimler hakkında doğru tespitler yapmamız ve bu tespitler doğrultusunda müşterilerimizi de yönlendirmemizdir.
FD: Peki bundan sonraki yıllar için neler bekliyorsunuz? Nexum hedefleri neler?
EG: 2012 için mobil uygulamalar bizim öncelikli ve yatırım yaptığımız bir alan. Çok önemli projelere imza atıyoruz bu kapsamda. 2012 yılının mobil dünya için çok önemli bir yıl olacağını düşünüyoruz.
Daha uzun soluklu hedeflerimiz içerisinde de Nexum’u uluslararası alanda büyük bir şirket haline getirmek ve dünyanın farklı noktalarında ofisleri olan bir marka haline taşımak var.
FD: Vakit ayırdığınız için teşekkürler Emre Bey. Son olarak Webrazzi okurlarına neler söylemek istersiniz?
EG: Öncelikle Webrazzi’ye sektörümüzün gelişimine verdiği destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum. Teknoloji dünyada iş yapma modellerini değiştiriyor, yaşam alışkanlıklarını değiştiriyor. Bu değişimin dışında kalmamak için okumaya, araştırmaya ve paylaşmaya önem vermeliyiz.
*Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv ile yaptığımız röportajı saymazsak, ilk röportajımızı Medianova'nın kurucusu Serkan Sevim ile yapmıştık. Röportaj serimizde önereceğiniz isimleri [email protected]'a gönderebilirsiniz.