Zoomsphere'den Linkedin'in dünya ve Türkiye profili

Zoomsphere'den Linkedin'in dünya ve Türkiye profili

Sosyal ağlar konusunda istatistikler sunan Zoomsphere'de Linkedin istatistiklerini sunmaya başladı. Linkedin kullanıcılarının neredeyse yarısı ABD'den geliyor. Türkiye'nin ise halen iş odaklı sosyal ağlarda kendini öne çıkaramadığı görülüyor. Ancak potansiyeli gelecek vaadediyor.

Linkedin'in dünyadaki durumu

Linkedin'in 61 milyon ABD'li kullanıcısı var. Amerikalı bir şirket olan ve borsaya açılan ilk sosyal ağ olma ünvanına sahip Linkedin'de ikinci en kalabalık ülke ise 14 milyon kullanıcı ile yazılım dünyasında önemli isimler yetiştiren Hindistan. Avrupa'nın Linkedin müdavimi ülkesi Hollanda ise küçük bir ülke olduğu için 3.2 milyon kullanıcı ile kendine 7. sırada yer bulabiliyor.

Bireysel kullanıcılar gibi şirketlerin de Linkedin'de kendilerine bir profil açma şansı var ve iş profesyonellerinin takip edebildiği bu sayfalarında en popüler şirket 580,000 takipçisi olan IBM.

Linkedin'in şirketler için önemi diğer sosyal ağlarla karşılaştırıldığında açıkça görülüyor. IBM'in 280.000 çalışanının Linkedin'e kayıt olmuş olması önemli bir avantaj. Şirketin Facebook ve Twitter takipçi sayılarının toplamı Linkedin takipçilerinin yüzde 20'si civarında kalıyor. Twitter, Facebook ve Linkedin arasında bir profil karşılaştırması yapıldığında ise sanırım fark daha net görülecektir.

Zoomsphere'e göre Hindistanlı Tata'nın danışmanlık bölümü Tata Consultancy Services 202 bin takipçiyle ikinci sırada, İngiliz-Hollanda kökenli Unilever 172 bin takipçi ile üçüncü sırada geliyor. Listenin 4. sırasında ismi belirlenemeyen bir şirket var ama 5. sırayı kurumsal alanda kendini kabul ettirmiş olan Blackberry'nin üreticisi RIM var.

Linkedin'de Türkiye

Ülkemiz genelde sosyal ağlarda aktif bir ülke olarak biliniyor ama Linkedin için bunu söylemek zor. Zoomsphere'e göre Türkiye'den Linkedin'e kaydolan sadece 1.1 milyon kullanıcı var. Aylık 0.83 gibi fena sayılmayacak bir büyüme oranına sahip. Bu oran ve kullanıcı potansiyeli Linkedin'in Türkiye'ye açılmasının da bir nedeni olarak görülebilir.

Linkedin'de 9 bin takipçisi olan Turkcell, Türkiye'deki şirketler arasında ilk sırayı alıyor. Turkcell'in hem çalışan sayısı hem de sosyal ağlara olan ilgisi kendini göstermiş gibi görünüyor.

İkinci sırada 6 bin takipçiyi aşan ve önemli bir küresel markamız olan Türk Havayolları, 3. sırada ise takipçi sayısı 6 bine yaklaşan Türkiye'nin en büyük internet portalı Mynet bulunuyor.

Mynet ayın en hızlı yükselen şirketleri arasında da bulunuyor. Telekom şirketleri ve bankalarla devam eden listede bir tane de üniversite bulunuyor. İTÜ, 3 bin 200 takipçi ile 8. sırada geliyor.

Linkedin'de inşaat sektörünün ilgili olduğu da göze çarpıyor.  Genel olarak Türk şirketlerinin yüzde 4,3'ünün 10 binden fazla çalışanı bulunuyor. 2-10 çalışana sahip şirketlerin oranı yüzde 13, 11-50 çalışana sahip şirketlerin sayısı ise yüzde 16.

Türkiye'nin Linkedin profilinde, 25-34 yaş arası kullanıcılar yüzde 42 pay alıyor. 35-54 yaş arası üyelerle 18-24 yaş arası üyelerin sayısı da birbirine epey yakın.

Linkedin'in şirket ve çalışan dünyası için önemli bir yeri var ama Türkiye'nin iş tabanlı sosyal ağlara pek ilgili görünmüyor. En çok takipçisi olan Türk şirketinin düşük popüleritesi de bunu doğruluyor. Bakalım Linkedin'in Türkiye'yi yeni bir üs olarak görmesi işe yarayacak mı...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.