Halen Türkiye'den yurtdışına, hele de ABD'ye açılabilmiş girişim sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Küresel çapta adım atan ilk girişimlerimizden olan GROU.PS yenilikleri ve yeni adımlarıyla ses getirmek istiyor.
Geçtiğimiz günlerde GROU.PS'un satış ve pazarlamadan sorumlu yeni direktörü Balamir Nazlıca ile görüşme fırsatı bulduk ve hem güncel bilgiler hem de GROU.PS'un Türkiye hedefleri hakkında bilgi aldık.
Üye sayısı 10 milyona yaklaştı
Ağustos 2011'de 4,9 milyon dolarlık yeni yatırım alan GROU. PS hakkında verilmesi gereken bir diğer bilgi üye ve grup sayısı olmalı. GROU.PS, 200 binden fazla gruba ve yaklaşık 10 milyon kullanıcıya ulaşmış. Ücretsizken dünya çapında aylık 8 milyon tekil ziyaretçiye ulaşan girişimin bugünkü aylık tekil ziyaretçi trafiği 4,5 milyon.
Ücretsiz olarak grup oluşturma hakkının kaldırılmış olması trafik düşüşüne sebep olsa da daha aktif gruplar kurulmasını sağlıyor. GROU.PS'un en önemli rakiplerinden Ning de uzun bir süre önce tamamen ücretli bir yapıya geçmişti.
İlk hedef şirketlere özel gruplar kurmak
Her ay 1 petabyte'tan fazla veri akışı sağlıyan GROU.PS, tüm bu istatistiklerle kendini ölçeklenebilir bir girişim olarak görüyor ve Türkiye operasyonlarını hızlandırmaya hazırlanıyor. GROU.PS gruplarının sadece yüzde 3'ünün Türkiye'den olduğu düşünülürse, öncelikle şirketlere uygun gruplar kurarak büyümek mantıklı görünüyor.
4 milyar dolarlık pazar
Forrester Research'ün popülerliği artmaya devam eden Sosyal CRM tarafında 4 milyar dolarlık bir pazar olduğunu belirtmesi GROU.PS'un bu alana neden yöneldiğini açıklamaya yeterli. Balamir Nazlıca da bu alanda ilerlemelerini mevcut deneyimlerinin bir uzantısı olarak gördüklerini ve Türkiye’de yeni bir müşteri destek hattı kurduklarını söylüyor. Bu sayede müşterilere telefon ve farklı mecralar üzerinden bir iş günü içinde cevap garantili hizmet veriliyor.
Türkiye'de 10 şirket ile anlaşıldı
Türkçe hizmet veren GROU.PS şu an Türkiye'de 10'a yakın firma ile anlaşmış.Yaklaşık bir ay içinde de bu rakamın iki katına çıkması hedefleniyor. GROU.PS'un şirketler tarafından tercih edilmesinin bir nedeni de sağlanan SAML teknolojisi olabilir. Şirket içinde Exchange gibi bir sistem kullanan kurum çalışanları ya da üyeleri, GROU.PS'a kayıt olmadan mevcut kullanıcı ad ve şifresiyle giriş yapabiliyor. Bu sistem giriş işleminin tıpkı oAuth gibi tamamen güvenli şekilde yapılmasını sağlıyor.
Yeni pazarlama ekibi
Balamir Nazlıca'dan aldığımız bilgilere göre GROU.PS ekibi yaklaşık 15 kişi ve ekibin yüzde 90'ı Türkiye'de bulunuyor. Kurucusu Emre Sokullu Amerika'da ve şirket 2012 yılı itibariyle uluslararası yeni bir pazarlama ve satış ekibi kurarak Türkiye, bölge ve ABD'deki pazarlarda aktif olmaya başladı.
GROU.PS, etkili bir pazarlama ile eğitim sektörüne, kurumsal firmalara ve sivil kuruluşlara da ulaşmayı hedefliyor.
Tüm bunların yanında GROU.PS'un satış ağı olarak Türkiye’deki sosyal medya ajanslarıyla anlaşma yapmak gibi bir planı olduğunu da öğrendik. Müşteri portföyünü ve profesyonel hizmetlerini yeni kurumlara açmayı hedefleyen şirket ülkemizde henüz pek aktif olmayan bir alanda etkili olmaya çalışacak.
Arayüzünde ve işleyişinde önemli ve başarılı değişiklikler yapan GROU.PS'ta forumdan bloga, wiki'den haritalara kadar 15 farklı uygulama var. Son dönemdeki yenilikler ve yeni pazarlama ekibinin GROU.PS'u yeni bir dönüm noktasına ulaştırabileceğini düşünüyorum.
Eğer aklınızda dikey bir sosyal ağ kurma fikri veya iş arkadaşlarınızı bir sosyal ağda toplama planı varsa GROU.PS'un popüler örneklerine göz atabilir ve grubunuzu kurmak için ilk adımı atabilirsiniz.