İkinci elde en değerli yine iPhone

Eğer bir Android veya BlackBerry telefonunuz varsa, yeni bir telefon almadan önce elden çıkartmak istediğinizde fazla beklememekte fayda var. Çünkü ikinci el fiyat karşılaştırması yapan Priceonomics'in yayınladığı araştırmaya göre bu iki cihazın ikinci el fiyatı, iPhone'a göre daha hızlı düşüyor.

Özellikle araba konusunda büyük önem taşıyan "ikici el değerinin", bir satın alma kriteri olarak akıllı telefonlarda da hesaba katılabileceğini söyleyen Priceonomics'in rakamlarına göre 1 yıl sonra iPhone satış bedelinin yüzde 63'üne alıcı bulabiliyor. Android ise ilk fiyatının ancak yüzde 46'sına satılabiliyor. BlackBerry için rakam daha da düşük.

Tüm iPhone modellerinin yanı sıra en popüler 70 Android telefon ile en çok tercih edilen 30 BlackBerry modelinin karşılaştırıldığı araştırmada, internet üzerindeki ikinci el satış fiyatlarının ortalaması hesaba katılmış.

Bu karşılaştırmaya göre ilk satıştan henüz 6 ay geçtiğinde iPhone farkını göstermeye başlıyor. 6 aylık bir iPhone ortalama olarak orijinal değerinin yüzde 89'una alıcı bulurken, Android cihazların ortalaması yüzde 66'ya kadar düşüyor. iPhone neredeyse ancak 1 yıl sonra yüzde 66'ya gerilemiş oluyor.

Priceonomics'in rakamlarına göre aradan 18 ay geçtikten sonra bile iPhone hala yarı fiyatına inmiyor. 1,5 yıl sonrasında ilk fiyatın yüzde 53'üne satılabilen iPhone'a karşılık, aynı süre geçtikten sonra Android ilk fiyatın yüzde 42'sine, BlackBerry ise yüzde 41'ine alıcı bulabiliyor.

Priceonomics'in değindiği bir diğer önemli nokta aylık sahip olma bedeli, yani 1,5 yıl sonra cihazın düşen değerinin size aylık olarak rakamsal yansıması. Buna göre Android'in aylık sahip olma bedeli, iPhone'a göre yüzde 40 daha yüksek, çünkü daha hızlı değer kaybediyor. Her ne kadar çok ilginç bir değerlendirme yöntemi olsa da, Priceonomics'in ABD satış fiyatları ile gerçekleştirdiği bu karşılaştırma, cihazlar Türkiye'ye farklı kar marjları ile girdiği için bize tam sağlıklı bir sonuç vermeyebilir.

Görsel Kaynak: BizznTech

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.