'BlackBerry'yi yanlış biliyorsunuz, işte gerçekler' [Webrazzi BlackBerry DevCon'da]

Canlı olarak takip ettiğimiz Blackberry DevCon Europe'da Thorsten Heins'tan sonra sahneyi alan RIM Başkan Yardımcısı Alec Saunders, ilk günün en eğlenceli sunumunu yaptı.
'BlackBerry'yi yanlış biliyorsunuz, işte gerçekler' [Webrazzi BlackBerry DevCon'da]

Canlı olarak takip ettiğimiz Blackberry DevCon Europe'da Thorsten Heins'tan sonra sahneyi alan RIM Başkan Yardımcısı Alec Saunders, ilk günün en eğlenceli sunumunu yaptı. Saunders, Blackberry hakkında ileri sürülen bazı görüşlerin yanlış olduğu esprili bir şekilde paylaştı, izleyiciye 'gerçek' verileri paylaştı.

Kullanıcıların yeni sürümün yayınlanmasından sonra 1 ay içinde geçiş yaptığını söyleyen Sounders, henüz Türkiye'nin adının geçmediği Blackberry Jam Community'den bahsetti, Blackberry 10 ve Playbook 2.0'ın yazılım detaylarına değindi.

Sounders, Nokia'da QT yöneticisi Lars Knoll'u sahneye davet etti. Nokia tarafından satın alınan QT, 1994'ten bu yana geliştirilen bir uygulama geliştirme araç seti ve  Knoll, QT ile C++ API'lerinin nasıl kullanılabileceğinden bahsetti. Yeni geliştirme modelini anlattıktan sonra, QT tabanlı hem 2 boyutlu hem de 3 boyutlu oynanabilen bir oyunu Saunders ile Playbook üzerinde oynadı.

Blackberry'nin çok sayıda açık kaynaklı içeriğine Blackberry.Github.com'dan ulaşılabileceğini söyleyen Sounders, 2012 Ocak ayı itibariyle 2 milyar uygulamanın indirildiğini paylaştı. Sounders'in verdiği diğer bilgilere göre App World 26 farklı para birimini destekliyor, günlük uygulama indirme sayısı 60 milyon, indirilebilir uygulama sayısı 60 bin. Blackberry 164 pazara ulaşıyor ve 40 operatör ile fatura üzerinden ücretlendirme yapabiliyor.

App World 3.1'in artık aktif ve App Store'da olduğu gibi uygulama hediye etme, içerik derecelendirme ve filtreleme gibi özelliklere ve yeni dil desteklerine sahip.

Blackberry hakkında 'gerçekler'

Sounders, konuşmasının en heyecanlı bölümünde ise Blackberry hakkındaki bazı fikirlerin yanlış olduğunu sayılar vererek şunları paylaştı;

  1. Blackberry Market daralmıyor. 75 milyon Blackberry kullanıcısı var ve bu geçen yıldan 20 milyon daha fazla.
  2. Blackberry kullanıcıları elbette uygulama kullanıyor. Her gün 6 milyon civarında uygulamayı kim indiriyor? Aylık indirilen uygulama sayısı 174 milyon ve bu kullanıcı başına yıllık 30'a yakın uygulama indirildiği anlamına geliyor.
  3. Blackberry geliştiricileri para kazanıyor. App World'de indirilen ücretli uygulama sayısı Android Market'ten daha fazla ve yüzde 49 daha fazla gelir getiriyor. Apple'dan sonra en karlı ikinci uygulama marketi App World. Blackberry geliştiricilerinin yüzde 13'ü 100 bin dolardan fazla kazanıyor.

Sounders çürüttüğünü söylediği bu fikirlerin ardından platform tarafına geçti ve HTML5, açık kaynak kodlar ve bulut servislere verdikleri önemden bahsetti. Blackberry 10 ile geriye dönük yazılım desteklerinin önemli olduğunu söyledi.

Uygulama platformundan sorumlu başkan yardımcısı Christopher Smith sahneye çıktığında ise Blackberry ekosisteminin popüler uygulama geliştiricilerini sahneye çağırdı.  Blackberry'nin sosyal platformunun 50 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğu söyledi ve gerçek zamanlı iletişimdeki öneminden bahsetti. Blackberry 10'nun desteklediği geniş API ve yazılım çerçevelerini paylaştı.

Blackberry Mesajlaşma bağlantılarını zenginleştirilmiş gerçeklik ile birleştiren Wikitude, etkili bi radyo uygulaması olan Nobex Radio'nun geliştiricileri Smith tarafından sahneye çağırıldı.

Ayrıca Blackberry'den ödül kazanan uygulamalardan olan Daily Express UK,  N-tv Nachrichten Playback, Bellshare GMbh gibi örnekler verdi. Bugün öğrendiğimiz kadarıyla Blackberry Avrupa ödüllerinden birini de Yemek Sepeti Blackberry uygulamasıyla Tmob kazandı.

RIM'de arayüz tarafından sorumlu Jeff Lejune de konferansta sahne aldı Blackberry'nin geliştiricelere sunduğu tasarım ve fiziksel hareket altyapısı hakkında bilgi verdi.

Günün devamında geliştiriciler için ve basın için özel oturumlara geçildi. QT'ye girişten, NFC uyumlu uygulama geliştirmeye kadar farklı içerikler Blackberry geliştiriciler için paylaşılmaya devam ediyor ve etkinlik bugün sürecek farklı oturumlarla devam edecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.