ABD'de web ve mobil bankacılık kullanımı [Araştırma]

ABD'de web ve mobil bankacılık kullanımı [Araştırma]

comScore, ABD için 2011 yılı online ve mobil bankacılık raporunu açıkladı. Rapor ABD pazarındaki finansal işlemlerin bilgisayarlara ve mobil cihazlara ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor. Rapora göre ilk 10 bankanın 65 milyonu aşkın vadesiz hesap müşterisi çevrimiçi bankacılıktan faydalanıyor. Geçen yıla göre çevrimiçi banka hesaplarına girişler yüzde 7 oranında artmış ve 2004'ten bu yana internete bağlı bankacılık müşterisi kitle 2 katına yükselmiş.

Memnuniyet

Tüm kategoriler ve bankalar göz önüne alındığında banka müşterilerinin memnuniyeti yüzde 55 ile yüzde 79 arasında bir değişim gösteriyor.  Çevrimiçi bankacılık son yıllarda oldukça gelişme göstermesine rağmen ABD'li kullanıcıların çok yüksek memnuniyet duymamasının sebebi yaşanan mali krizler olabilir.

Raporda kredi kartlarına dair memnuniyetin genel çapta yüzde 7 artış göstermesi dikkat çekiyor.

Kullanımlar

comScore'un 2011 yılı bankcılık anketine göre, banka müşterilerinin yüzde 18'i mobil bankacılığa ilgi duyuyor ama kullanım oranı yüzde 5'te kalıyor. Masaüstü ve mobil bildirimlerin kullanım oranı yüzde 14'ü buluyor.

Kişisel mali durum yönetimi ve güvenlik öne çıkarken, müşterilerin yüzde 16'sı bloglara olan ilgisinden bahsediyor ve bloglar yüzde 4 oranında kullanılıyor.

ABD'li banka müşterilerinin yaklaşık yüzde 66'sı çevrimiçi fatura ödemeyi tercih ediyor. Banka web sitelerinin yanısıra üçüncü taraflara ait siteler de ödeme kanalı olarak kullanılıyor. Banka siteleri daha güvenilir kabul ediliyor.

Çevrimiçi fatura ödemeyen kullanıcılara bakıldığında ise güvenlik kaygılarının son bir yılda yüzde 29'dan yüzde 43'e çıktığı görülüyor. Komisyon alınması, işlemlerin karmaşıklığı da diğer sebepler faturaların geleneksel yollarla ödenmesinin sebebi olarak görülüyor. Çevrimiçi fatura ödemede bilinirliği yüzde 50'ye yakın ve memnuniyet oranı yüzde 70'i buluor.

Sosyal Medya

Bankaların sosyal medyadaki varlığından haberdar olanların oranı sadece yüzde 18'de kalıyor. Bankaların sosyal medya profillerinin takip edilme sebeplerinde ise sunulan teklifler ve fırsatlar başı çekiyor.

Sosyal medya mecraları arasında ise kısa süre önce halka açılmak için resmi başvurusunu yapan Facebook açık farkla öne çıkıyor. Linkedin ise neredeyse Twitter kadar ilgi çekiyor. Bu da sosyal iş ağlarının çevrimiçi bankacılıkla daha yakından ilgili olduğunu kanıtlıyor.

Mobilite

comScore, 234 milyonluk ABD mobil pazarında mobil bankacılıktan faydalananların sayısını 36,7 milyon (yüzde 16) olarak açıklıyor. Mobilde kredi kartı ve kredi kullanımı gibi daha aktif işlemler göz önüne alındığında ise bu sayı 7,2 milyona (yüzde 3)  kadar düşünüyor.

Mobil bankacılık kullanımı Eylül 2010'da yüzde 25 civarında iken Haziran 2011'de yüzde 33 seviyesine çıktığı, akıllı telefon platformlarında Android'in iOS'u geride bıraktığı görülüyor.

Mobil cihazlarda tarayıcı kullanımı ise küçük bir artış gösterirken mobil uygulama kullanımı iki katına çıkmış. Kullanıcıların yüzde 42'si haftada en az bir kez kısa mesajdaki bir bağlantıya tıkladığını söylüyor.

ABD'li banka müşterilerinin yüzde 56'sı masaüstünden en az bir kez banka hesabına bağlanmış. Mobil tarayıcıda ise bu oran yüzde 52'ye düşmüş. Mobil tarayıcıdan her gün banka hesabına bağlananların oranı ise yüzde 17.

Demografik bilgilere bakıldığında ise en büyük kitleyi 35-44 yaş arası ve yıllık geliri 100 bin doların üzerindeki kullanıcılar oluşturuyor. Akıllı telefon kullanıcıları  hesap bakiyelerini ve işlemlerini kontrol etmek, iş yakındaki bir bankayı bulmak, fatura ödemek ve para göndermek için mobil bankacılığı kullandığını söylüyor.

Toplu olarak ABD gibi teknoloji kullanımının yüksek olduğu bir pazarda çevrimiçi bankacılık kullanım oranlarının çok yüksek olmadığı anlaşılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.