E-ticaret pazarı büyüdükçe performans odaklı hizmetlerin de arkası geliyor. Gelir ortaklığı programları e-ticaret siteleri için çemberin dışında saf tutarken, çemberin içini düşünen hizmetler de artıyor. Türkiye'de hizmet vermeye başlayan Fact Finder, sunduğu hizmetlerle e-ticaretin sadece ürünleri siteye dizip reklam yapmak olmadığını göstermeye çalışıyor.
E-ticaret kullanıcılarının bir alım yapmadan önce bir çok arama yaptığını, aynı siteye bir kaç kez uğradığını artık bilinen bir gerçek. Bu gerçeği çözülmesi gereken sorun olarak gören Fact Finder, ziyaretçilerin aramalarını anlamlandırmaya çalışıyor.
Almanya merkezli şirket, 2001 yılından bu yana hizmet veriyor ve e-ticaret şirketlerinin siteye trafik çekmek için yaptığı pazarlama harcamalarını en alt seviyeye indirmek istiyor. Küresel çapta siteye trafik çekmek için harcanan bütçe 23 milyar dolar. Site içi optimizasyona ise sadece 250 milyon dolar ayrılıyor. Fact Finder yüzde 1 oranındaki site içi optimizasyon pazarını büyütmek istiyor.
Fact-Finder, e-ticaret siteleri için arama, dönüştürme ve analiz, kullanılabilirlik, dinamik filtreleme, mobil ticaret gibi önemli noktalara temas ediyor. Dönüşüm oranını yüzde 33'e kadar arttırdığını ve hemen çıkma oranını yüzde 50'ye kadar düşürdüğünü ifade ediyor. Siteye gelen kullanıcılar çok satılan ürünlere yönlendirmek yerine gerçek ihtiyaca yöneltiliyor.
Kullanıcılar için zaman kazandıran bir hizmet sunan Fact-Finder, küçük çapta ama daha fazla genişletilebilecek alanda ilerlemeyi tavsiye eden 'uzun kuyruk' stratejisine inanıyor. Kullanılabilirlik için çaba harcanmasını öneriyor ki bu sadece e-ticaret sitelerinin değil tüm blogların dahi üzerinde durması gereken bir nokta.
Ziyaretçilerin yüzde 42'sinin istediği ürünü bulmak için arama çubuğunu kullandığını ifade eden Fact-Finder Türkiye yöneticisi Erol Yöndem kullanıcıların aradığı ürünü bulmak konusunda sabırsız olduğunu ifade ediyor.
Fact-Finder 1000'den fazla müşterisine hizmet veren, yıllık 3 milyar arama sorgusunu semantik olarak analiz ediyor. Türk e-ticaret sektörünün büyüdüğü bir dönemde site içi optimizasyona ne kadar önem gösterileceğini merak ediyorum.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap