Android ve iOS kullanıcı eğilimleri

Mobil uygulama geliştirmek ile ilgilenenler sanıyorum bu sabah yayınladığımız "Geliştiriciler için kritik soru: Android mi iOS mi?" yazısını kaçırmamışlardır. Bu yazıda yine aynı konuya bu kez kullanıcı eğilimleri açısından bir göz atacağız.

Pek çok nedenden dolayı farklı kullanıcı profillerine sahip olan bu iki mobil işletim sistemini kullananların, ilgilendikleri uygulama çeşitleri ve uygulama başına harcanan ücretlerinin 2011'in son 8 ayında ne şekilde değişiklik gösterdiğini uygulama arama motoru Chomp bir araya getirmiş. Bu veriler ışığında ne tür uygulamaların hangi platform için daha uygun olabileceğine karar vermek daha mümkün olabilir.

Chomp'un TechCrunch için derlediği verilerde Mayıs ayından bu yana Android ve iOS'taki kullanıcı eğilimlerinin ne şekilde değiştiğini görmek mümkün. İlk karşımıza çıkan ve hemen aşağıda yer alan tablo oyunların hangi platformda ne kadar ilgi gördüğünü ortaya koyuyor.

Sizin de görebildiğiniz gibi Mayıs ayından bu yana oyunlar iOS cihazlarda daha çok tercih ediliyor. Android'de ise oyunlara gösterilen ilgi özellikle son 4 ayda giderek azalıyor. Aralık ayı rakamlarına bakıldığında ise oyunlar iTunes'tan indirilen tüm uygulamaların yüzde 36,1'ini oluştururken, Android Market'ten indirilen uygulamaların sadece yüzde 22'si oyun kategorisine giriyor.

Android Market'te oyunlar, özellikle Ağustos ayından beri hızlı bir yükseliş gösteren Eğlence kategorisine ait uygulamaların gerisinde kalmış durumda. Oyunlarla beraber düşüş gösteren diğer bir kategori de, Android'in varsayılan kullanıcı profili göz önüne alındığında popüler olması beklenen Araçlar kategorisi.

Uygulamalara ödenen rakamlar konusunda da iki platform arasında farklılıklar göze çarpıyor. Aralık ayında iOS'ta uygulama başına ödenen ortalama rakam 0,67 dolar iken, Android'de bu rakam 0,09 dolara kadar düşüyor. Fakat bunda tüm Android uygulamalarının sadece yüzde 5'inin ücretli olmasının da etkisi var. Bu oran iOS içinse yüzde 22.

Fakat bu hesabı sadece ücretli uygulamalar ile yapacak olursanız bu kez uygulama başına ödenen ortalama rakamların Android'de daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Android'de 3,17 dolarlık ortalama ücretli uygulama harcamasına karşılık, bu rakam iOS'ta 2,41 dolar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.