Amazon ve sosyal ağ

Bundan iki üç sene önce Amazon ile ilgili bir araştırma yapılsa çoğumuz "kitap, dvd sipariş ettiğimiz en büyük alışveriş sitelerinden biri" derdi sanırım. Son yıllardaysa bulut bilişim alanında yaptıkları ile özellikle girişimcilerin gözünde bu algı biraz daha PaaS (platform as a Service) ve IaaS (Infrastructure as a Service) sağlayıcı olarak değişmişti.

Amazon'un Kindle konusunda attığı adımlar Apple'ın bile gözükünü korkutmuş olacak ki Apple Textbooks/iBooks Author'u lanse etti. Hatta bununla da kalmayıp bir çok otorite Apple'ın 7 inch iPad çıkarıp Kindle ve Kindle Fire ile yarışacağını bile konuşmaya başladı.

Gezdiğimiz mekanları, gittiğimiz yerleri, yediğimiz yemekleri bile paylaştığımız bir dünyada Amazon da kendi baktığı pencereden kendince bir adım atarak yarattığı Amazon Kindle sitesi, paylaşma konusunda çıtayı biraz daha yukarı taşımış.

Kindle'a özel hazırlanan sitede okuduğunuz kitapları okuyanları, okuduğunuz kitapta alınan notları, altı çizilen satırları görebiliyorsunuz, okuduğunuz kitapları okuyanların okuduğu diğer kitapları görebiliyor, hatta J. Bezos gibi ünlülerin şu anda ne okuduklarını, neleri okumak istediğini, daha önceden okuduklarını görebiliyorsunuz.

Aldığınız notları, kitap okuyanları ve notlarını görmek dışında en çarpıcı olan ise bunu Kindle üzerinden kitap okurken de yapabilmeniz. Yani Kindle üzerinde bir sayfadayken o sayfada daha önceden altı çok çizilmiş satırları görebiliyor, herhangi bir satırın altını çizip anında twitter ve facebook'da paylaşabiliyorsunuz. İlk farkettiğimde kendimi ikinci el kitap okuyor gibi hissetmiştim (hatta Issız Adam filmindeki gibi kitaplarda yaşanmışlıklar olduğunu hissettim. :) Ama sonrasında altı çok çizilen satırları kendimin de çok sevdiğini farkettim ve hoşuma gitti.

Kitap okuma tecrübesini çok üst bir noktaya taşıyan Amazon sadece sosyal bir okuma tecrübesi yaratmakla kalmamış aynı zamanda bir tık ile Kindle üzerinden kitap alınabilmesini sağlamakla kendi dağıtım sürelerini gün seviyelerinden an seviyelerine getirmiş. Bir diğer konu da Kindle sürümü olmayan kitaplar için kitap sahiplerine sizin Kindle sürümünü istediğinizi ileterek aynı zamanda talep toplama ve kitap sahiplerini Kindle sürümü çıkarmaya teşvik ederek neredeyse bir taşla üç dört kuş vurmuşlar.

Şu anda çok küçük bir dikey sosyal ağ gibi gözükse de geldikleri nokta oldukça heyecan verici. Amazon'un bulut bilişimde gelmek istediği noktaları düşünürsek (Amazon'un kendi bulutundakiler için Google'la yarışacak bir arama motoru yapacağı söylentisi), önümüzdeki dönemde Amazon'u hem facebook'a hem de Google'a en ciddi rakip olarak görebiliriz.

Sonuç olarak, Amazon kendi varlıklarını büyütecek "değişim yönetimi" konusunda oldukça güzel adımlar atıyor ve daha da fazlasını atacak gözüküyor.

Not: Çok okuyan bir kültürümüz yok fakat neokuyorsun gibi bir Türk girişimi olduğunu da not etmiş olalım.

"Çok okuyan değil, çok okurken 'paylaşan' daha çok bilir" diyerek yazımızı bitireyim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.