Facebook abonelik yapısını gazeteciler nasıl kullanıyor?

Facebook abonelik yapısını gazeteciler nasıl kullanıyor?

Facebook'un Eylül 2011'de resmen duyurduğu abonelik sistemi her geçen gün popülerliğini arttırmayı sürdürüyor. 800 milyonu aşan kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal ağ sitesinin, alışıldık yapısının dışında, kullanıcıların arkadaş olmadıkları kişilerin paylaşımlarından haberdar olmalarını sağlıyor. Bu anlamda Facebook'u Twitter ve Google+'a bir adım daha yaklaştıran abonelik sistemi özellikle gazetecilerin oldukça işine yarıyor.

Facebook, yayınladığı bir blog yazısı ile gazetecilerin abonelik sistemini nasıl kullandıklarını ve yapılan araştırma ile elde edilen rakamları paylaştı. Araştırmada göze çarpan en ilginç bilgi, Facebook üzerindeki gazetecilerin abone sayılarının Kasım 2011'de %320 artmış olması…

Siteye kayıtlı ve abonelik sistemini Ekim ayından beri kullanan farklı özelliklere sahip 25 gazetecinin abonelik verilerinin incelendiği araştırmaya göre gazetecilerin paylaşımlarının %62'sinde dış sitelere bağlantı yer alıyor. Eğer gazeteci bu paylaşıma bir değerlendirme cümlesi eklerlerse ortalama paylaşımlara göre %20 daha fazla tıklama sağlanıyor.

Gazetecilerin paylaşımlarının %13'ünde video, %12'sinde ise fotoğraf bulunuyor. Fotoğraf içeren paylaşımlar ortalamaya göre %50 daha fazla beğeniliyor.

Paylaşımların %30'unda "yazımı okuyun", "röportajıma göz atın" gibi eyleme yönlendirme cümleleri bulunuyor ve bu cümleler ortalamaya göre %37 daha fazla etkileşim sağlıyor.

Facebook'un yorumlarına göre kişisel yorum, analiz, güçlü fotoğraflar, mizah ve eyleme davet içeren paylaşımlarda etkileşim oranları da artıyor.

Buna rağmen Facebook'un abonelik sisteminin gazeteciler veya haber kaynağı olan kişiler için mükemmel olduğunu söylemek zor. Çünkü bugüne kadar yapısı gereği kişisel amaçla kullanılan sistemi, bir anda profesyonel olarak kullanmaya başlamak pek pratik değil.

Aboneler için yapılan paylaşımların Facebook'ta arkadaşlarınıza biraz sıkıcı gelme ihtimali var. Bu nedenle var olan şartlarda Twitter'ın bu anlamda çok daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.