Teknolojinin devleri lobi faaliyetleri için servet döküyor

Teknolojinin devleri lobi faaliyetleri için servet döküyor

Lobi faaliyetleri özellikle ABD'de büyük firmalar için önemli bir konu. Her sektörden dev firmalar farklı nedenlerle lobi için inanılması zor paralar harcıyorlar. CBS News'ün haberine göre teknoloji dünyasında lobi harcamalarında başı Google çekiyor.

Google'ın 2011 yılında lobi faaliyetleri için harcadığı toplam rakam tam 9,68 milyon dolar. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 88'lik bir artışı ifade ediyor. Üstelik lobi için milyon dolar harcayan tek firma da Google değil. Milyon doların üzerinde lobi ödeneği ayıranlar listesinde Microsoft, Hewlett-Packard, Oracle, IBM, Intel, Cisco, Yahoo, Apple, Amazon, eBay ve Facebook da var.

Google'ın lobi faaliyetleri ile ilgili olarak dikkat çeken bir detay da 2011 boyunca her çeyrekte harcamaların sürekli artmış olması. İlk çeyrekte lobi için 1,48 milyon dolar harcayan Google, ikinci çeyrekte 2,06 milyon dolar, üçüncü çeyrekte 2,38 milyon dolar ve son çeyrekte ise 3,76 milyon dolar harcamış. Yani Google'ın tek bir çeyrekte harcadığı para çoğu dev firmanın yıllık lobi harcamasından fazla…

İkinci sırada görülen Microsoft'un 2011'de lobi faaliyetlerine ayırdığı toplam rakam 7,34 milyon dolar. Üçüncü sırada 5,95 milyon dolar ile Hewlett-Packard göze çarpıyor. Dördüncü sırada bulunan Oracle 5,69 milyon dolar ve beşinci sırada yer alan IBM'in 2011'de lobi faaliyetlerine harcadığı rakam 4,87 milyon dolar.

Listede ayrıca 2,47 milyon dolar harcayan Yahoo'yu, 2,26 milyon dolar harcayan Apple'ı ve tarihinde ilk kez lobi için milyon dolar üzerine çıkarak 1,35 milyon dolar harcama yapan Facebook'u görmek mümkün.

Hangi firmanın lobi için ne kadar harcadığını şu adresten kendiniz de sorgulayabilirsiniz. Temel bir arama için "Registrant Name" ve "Filling Year" seçeneklerini işaretleyip "Submit"e tıklamanız ve sonra karşınıza gelen ekranda üst bölümdeki metin kutusuna firma ismini, alt bölümde ise yılı seçmeniz yeterli.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.