Second Market 2011 Raporu: Borsaya kapalı şirketlerin hisse satışları 1 milyar dolara ulaştı [İnfografik]

Second Market 2011 Raporu: Borsaya kapalı şirketlerin hisse satışları 1 milyar dolara ulaştı [İnfografik]

Halka açık şirketlerin birleşme ve yatırım detaylarını tüm açıklığıyla görebiliyoruz. Diğer şirketler için ise durum biraz daha karışık.

Bir de bu şirketlerin ikinci el hisse pazarı var ki tam bir sis bulutu. Ancak SecondMarket.com bu alana ışık tutan bir girişim ve ikinci el hisse pazarının da durumunu görebiliyoruz.

İşlem hacmi 1 milyar doları geçti

Borsaya kapalı şirketler için hisse alım satım ve takip platformu olan Second Market'in sunduğu 2011 yatırım raporu rekorları beraberinde getiriyor. Geçen yıla oranla yüzde 55  büyüme gösteren ikinci el hisse pazarında 2011 yılı işlem tutarı 558 milyon dolara ulaşmış. 2008'den bu yana hizmet veren Second Market'in kaydettiği toplam işlem hacmi ise 1 milyar dolar seviyesine ulaşmış. Geçen yıl kurumsal ve akredite olmuş yatırımcıların işlem talebi ise 6 milyar doları aşmış.

Web dünyası ve sosyal medya ön planda

Second Market'te 15 bin akredite olmuş yatırımcı bulunuyor ve raporda sektörel olarak en çok işlemin tüketici interneti (consumer web) ve sosyal medya alanında tamamlandığı paylaşılıyor. Tüm işlemlerin yüzde 61,4'ünü oluşturan kategorinin işlem hacmi 350 milyon dolara yaklaşıyor. Bu alana gelen talep sayısı ise bir alttaki alana gelen talepten yüzde 650 daha yüksek ve 3,5 milyar doları geçiyor.

Bu kategorinin ardından yüzde 22,1 ile tüketici ürünleri ve servisleri kategorisi onun ardından da yüzde 7,4 paya sahip olan finansal servisler geliyor.

Kurumsal yatırımcılar vs. bireysel yatırımcılar

Bireysel yatırımcılar kapalı pazarda da kurumsal yatırımcıların gölgesinde kalıyor. Bireysel yatırımların kurumsal yatırımların yaklaşık 3'te 1'ine denk geliyor. Yatırımların sadece yüzde 4,3'ünü risk sermayesi (RS) fonları karşılıyor.

Hisse satıcıları sıralamasında ise eski çalışanlar ipi göğüslüyor. Elden çıkan hisselerin yüzde 79,3'ü işinden ayrılan çalışanlardan geliyor. Yüzde 11'lik satışı ise çalışmakta olduğu şirketin hisselerini satıyor. Yatırımcılar yüzde 3,7 oranında, kurucular sadece yüzde 0,4'lük bir hisse satış payına sahip görünüyor.

Facebook ilk sırada

Artık şirketlerin profillerini onaylayabildiği Second Market'te, en çok ilgiyi tahmin edeceğiniz üzere Facebook çekiyor. Bu yıl sonunda borsaya açılması beklenen Facebook'un ikinci el hisse pazarı biraz karışık olsa da ilk sırayı kimseye bırakmıyor. Risk sermayesi almış olan şirketler arasında 2. sırayı Twitter, 3. sırayı ise Foursquare alıyor. Artık  Groupon'un yer almadığı listede Amazon'un Groupon rakibi Livingsocial 9. sırada geliyor.

Risk sermayesiyle desteklenmeyen girişimlerde ise Bloomberg ilk sırada, Bose 2., Cargill ise 3. sırada geliyor. Dünyanın en ince akıllı telefonunu üreten Huawei ise 10. sırada geliyor.

Yükselenler ve Parlayanlar

2011'in son çeyreğini en yüksek izleyici ile bitiren teknolojilerde de tüketici interneti ve sosyal medya geliyor ama 2. sıradaki perakende ve ticaret kategorisinin yükselişi ile ard arda gelen oyun, yazılım, müzik ve eğlence, mobil gibi kategoriler dikkat çekiyor.

Second Market, yükselen yıldızlar kategorisinde ise Pinterest'i açık ara önde gösteriyor. İkinci sırada Practice Fusion, 3. sırada Zocdoc, 4. sırada ise benim internet devlerinden biri tarafından satın alınacağını düşündüğüm Klout geliyor. Girişimciler için bir bağış toplama platformu olan Kiskstarter ise 5. sırada geliyor.

Yeniler

Second Market'in son çeyreğe 10'dan az takipçiyle başlayan ve yükselmeye başlayan risk sermayesi destekli yeni şirketler sıralamasında ise ilk sırada Fab, 2. sırada Odesk, 3.sırada Stumbleupon geliyor. Son iki sırada ise True Car ve Rdio var.

Risk sermayesi şirketleri

Second Market, ilk 100'deki şirketlerden portfolyosu en kabarık risk sermayesi şirketleri de listeleniyor. Buna göre Sequoia Capital (Google, Yahoo, Paypal, Apple'ın yatırımcısı) 13 şirketle ilk sırada geliyor. Benchmark Capital (Twitter, Zipcar'ın yatırımcısı) ve Accel Partners (Facebook, Dropbox, Admob'un yatırımcısı) sırasıyla 10 şirket ve 9 şirket ile onu takip ediyor. Trendyol'un yatırımcısı Kleiner Perkins ise 7 şirketle 7. sırada bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.