Münih'te devam eden DLD 2012 konfreransının önemli katılımcılarından biri de comScore'du. Webrazzi Summit'te de konuk ettiğimiz comScore, DLD'de Avrupa'nın mobil cihazlara olan ilgisine ve medya tüketimine dikkati çekti.
comScore'un paylaştığı 'Connected Europe' başlıklı sunum, Avrupa'nın 5 büyük ülkesi olan Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık'ı tanımamızı sağlıyor. EU5 ülkeleri olarak adlandırılan bu grupta akıllı telefon yaygınlığının yüzde 42 olduğu paylaşılıyor ki bu oran ABD'de yüzde 39. Bu istatistikler daha önce paylaştığımız ITU raporunu doğruluyor.
Aşağıda tamamına yer verdiğimiz sunumdan EU5 ülkelerinde tarayıcı tabanlı sayfa görüntülemelerinin yüzde 95'inin bilgisayarlardan geldiğini, mobil cihazların ise yüzde 3,2'lik bir pay aldığını öğreniyoruz. Bilgisayarlar dışından gelen yüzde 4,9'luk trafikte, her 4 sayfa görüntülemeden biri tabletlerden geliyor. Tablet sahipliğinde İspanya önde. comScore tablet kullanımının gece saatlerinde arttığını da paylaşıyor.
comScore, mobil medya tüketiminin patladığını söylemekte biraz erken davransa da EU5'te, Ekim 2011'de her 100 akıllı telefon kullanıcısından 75'inin mobil medya kullandığını paylaşıyor. Bu geçen yıla göre yüzde 62 oranında bir büyüme anlamına geliyor.
Sunuma göre mobil medya tüketiminde yüzde 30 pay alan Apple cihazları başı çekiyor. Diğer yandan düşüşte olan Symbian halen kullanıcı sayısı bakımından halen ilk sırada görünüyor. Ancak son 1 yılda yüzde 330 büyüme gösteren Android ilk sırayı kısa süre içinde kapacak gibi. Android, kullanım bakımından da Symbian'ı küçük farkla geçmeyi başarıyor.
Ekim 2011'de, EU5'te 13,6 milyon akıllı telefon kullanıcısı mobil perakende sitelerine uğramış. Türkiye'de de e-ticaret sitelerinin mobil uygulamalara ağırlık verdiği bir dönemde comScore'un mobil perakende sitelerinin kullanımının popüleritesinden bahsetmesi olumlu görünüyor. comScore, erkeklerin bu alanda öncü olduğunu da ekliyor.
Birleşik Krallık'ta 4,7 milyon mobil nüfus olduğunu aktaran comScore raporu Almanya'yı yüzde 112 büyüme ile en büyük artış sağlayan ve QR kod gibi farklı teknolojilere en uyumlu ülke olarak gösteriyor. Akıllı telefonlar mobil bankacılığın kullanımını da tetikliyor.
Telefonica Almanya'nın katkı sağladığı raporda görüşüne yer verilen Telefonica CEO'su Rene Schuster'e göre, akıllı telefonlar perakende işine devrimsel bir boyut katıyor ve insanlar bir şey satın almadan önce veya satın alırken akıllı telefonlarını kullanmaktan çekinmiyor. Schuster, 2012'nin mobil perakende yılı olacağını, bunun Telefonica için de önemli olduğunu söylüyor. Mobil operatörlerin rekabeti de Schuster'i doğruluyor.
Connected Europe raporunu aşağıda inceleyebilir, dilerseniz şuradan indirebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap