RSS listemizin yani takip ettiğimiz yayın ve blogların tamamı gerçekten okumak istediğiniz içeriklerden mi oluşuyor? Veya Twitter gibi sosyal ağları bilgi akışı anlamında yeterince doğru kullanabildiğinizi düşünüyor musunuz?
Evet, akıllı telefonların da hayatımızda gün geçtikçe daha çok yer kaplamasıyla önlenemez bir bilgi yoğunluğu içine girmiş durumdayız. Birçoğumuz Twitter ve Google Plus gibi sosyal ağlarını bilgi edinme anlamında yeterince verimli kullanamadığını, RSS listesinde bulunan içeriklerin önemli bir kısmının ilgisini çekmediğini düşünüyor. Bu noktada karşımıza çıkan efektif ve modern çözümlerden biri de Sosyal Dergi uygulamaları. Web servis ve sosyal ağlardaki hesaplarımızda bulunan içeriği daha okunabilir ve modern bir şekilde bize sunan mobil uygulamalardan bahsediyorum.
Kuşkusuz en popüleri Flipboard ve ardından gelen Zite. Bazı noktalarda ayrılsalar da News360, Pulse, Feedly'yi de unutmamak lazım. Flipboard ve Zite iPad’ten sonar iPhone versiyonlarını da yaklaşık 1 ay önce yayına aldılar. Flipboard’un iPhone versiyonunun ilk günden 1 milyon kişi tarafından indirilmesi, geç bile kaldıklarını gösteriyor. 2011 Mayıs’ında açıklanan rakamlara göre Flipboard’un üzerinde günde 10 milyon tane flip/sayfa gösteriliyor. Kullanıcı sayısı ise 1 Milyon.
Gelir modeli aranıyor
İşe bir de uygulamalar açısından bakacak olursak, gelir modeli olarak önlerinde çok fazla bir seçenek yok: marketlerde uygulamayı ücretli satmak (yüzde 70 karla), uygulamanın lite ve pro olmak üzere iki versiyonunu çıkarıp pro versiyon üzerinden yüzde 70 pay almak ve tabii ki reklam. Şu an için tüm Sosyal Dergiler’in ilk 2 yolu tercih etmediğini söyleyebiliriz. 3. yol içinse zannediyorum şu an biraz erken.
Yapılan araştırmalarda insanların günden güne mobilde daha çok zaman geçirdiğine rastlamışsınızdır. Bu uygulamaların en önemli kolaylıklarından biri de iPhone’unuzda, Android’inizde, iPad’inizde hatta bir kısmının tarayıcınızda bile kullanılabilir oluşu. Bu “her yerden ulaşım” kolaylığından doğan avantajın gittikçe artacağını söylemek güç değil.
Bir diğer önemli konu ise uygulamaların arkasında bulunan semantik motor. Bu motor sayesinde entegre edilen hesaplardan kullanıcı alışkanlıklarını belirleyen uygulamalar, bu verilere gore yeni içerikleri servis ediyor. Twitter’daki favori ve mention’larımızdan, Facebook’daki arkadaşlarımıza, like’larımıza, Google Reader’daki yıldızlı makalelerimize kadar tüm veriler uygulamalar tarafından değerlendiriliyor. Hatta Evertone’da aldığımız notlar bile.
Pazarın başta Google olmak üzere birçok deve çekici geldiğini ve Google'ın Flipboard’a rakip çıkaracağı söylentilerini de hatırlatmakta yarar var. Aslında pazar sadece Google için değil Facebook ve Twitter için de ciddi bir tehlike. Sonuçta hiçbir büyük güç kullanıcısının Flipboard’da senkronize ettiği bir hesaptan ibaret olmak istemiyor. Kısaca, kendi üzerlerinde yarattıkları trafik ve datadan yine kendileri yararlanmak istiyor.
Son olarak, bir de düşünce egzersizi tadında bir soru: Sosyal Dergiler’in neden Blackberry versiyonları yok?