Kinect, gerek teknolojisiyle gerekse ulaştığı müşteri sayısıyla Microsoft’un son zamanlardaki en başarılı ürünlerinden biri şüphesiz. Satışa çıktığı günü takip eden 60 gün içerisinde ulaştığı 8 milyonluk satış adediyle en hızlı satan tüketici elektroniği ürünü rekorunu elinde bulunduran Kinect, geçtiğimiz yılda toplam 18 milyon müşteriye ulaşarak Microsoft’un yüzünü güldürmüştü.
Geçtiğimiz günlerde ise Kinect’in Windows versiyonu duyuruldu. 1 Şubat’tan itibaren 12 ülkede satışa çıkarılacak olan Kinect for Windows aynı zamanda Windows yazılımı ve lisanslı SDK’i ile birlikte sunulacak. Ayrıca Kinect’in yeni versiyonu, hareket algılama mesafesini 2 metreden 50 cm’ye indirecek. Şimdiye kadar daha çok Xbox oyunları ile birlikte düşünülen Kinect, bu gelişmeyle birlikte artık oyun platformunun dışına çıkarak, Natural User Interface (NUI) kavramını gündelik yaşamın parçası haline getirecek.
Kinect Etkisi ticari dünyada
Daha önce ticari olmayan projeler için yayınlanan beta SDK ile yapılmış Kinect uygulamalarını görmüştük. Microsoft bunun oluşturduğu etkiyi Kinect Etkisi olarak adlandırıyor. Yeni SDK ile birlikte uygulamaların lisanslanması ve desteğinin sağlanması Kinect Etkisi’ni ticari platformlara da taşımış olacak. Kinect for Windows, hareket algılama, ses algılama, yüz tanıma ve iskelet takibi gibi özellikleri iş hayatının yaratıcı beyinlerine sunduğunda ortaya güzel işler çıkacaktır diye düşünüyorum. Bazı şirketler şimdiden bu işe kolları sıvamış durumda. Amerika’da faaliyet gösteren Bally Fitness Club’ın hazırladığı Bally Results Center bu konuda güzel bir örnek oluşturuyor. Kinect sensörleri sayesinde kullanıcı ile etkileşime geçen ekranlar kullanan Bally Fitness Club, üyelerinin fitness programları ile ilgili bilgilere eğlenceli bir şekilde ulaşmasını sağlıyor.
249 dolarlık fiyat etiketine sahip olan Kinect for Windows, Xbox versiyonuna göre 100 dolar daha maliyetli olacak. Microsoft bu durumu Xbox ekosisteminin sağladığı finansal destek ile açıklıyor. Xbox’ın henüz Türkiye’de satılmadığını düşündüğümüzde Kinect for Windows da belki Türkiye’de yeterince ilgi görmeyecektir. Fakat Natural User Interface kavramı anlaşılıp, hayatımızda yer etmeye başladığında Kinect de birçok uygulama ile kendine yer bulacaktır. Hem belki o zaman kadar Xbox da Türkiye’ye gelmiş olur!