İnternetin devleri ile 6 Haziran'da IPv6'ya geçiyoruz

İnternetin devleri ile 6 Haziran'da IPv6'ya geçiyoruz

Dünya çapında internet kullanıcılarının sayısı 2 milyarı geçti. Uç noktada mobil internet çağına giriş var. Web dünyası görsel çağın en ileri noktasında ve internetin alt yapısı da bu değişime ayak uydurmaya hazırlanıyor. Bir çok web servisi ve erişim sağlayıcı 6 Haziran'da yeni nesil internet protokolü IPv6'ya geçmeye hazırlanıyor.

Artan siber suçlar ve internet kullanımına paralel olarak çıkan adresleme sıkıntısını aşmak için geliştirilen IPv6 konusunda çalışmalar devam ediyordu. Son 1 yılda içerisinde 128 bitlik IPv6 desteği yüzde 2000 civarında artmıştı. Eğer bir sorun olmazsa, 6 Haziran 2012 tarihi ise IPv6'ya geçişin resmi tarihi olacak.

Şu anda 4 milyar IP adresinin IPv4 tabanlı olduğu biliniyor. Tüm .com, .net ve .org uzantılı alan adlarının ise yaklaşık yüzde 25,4′ünün IPv6 protokolünü tam anlamda desteklediği ifade ediliyor.

Kimler IPv6'ya geçiyor?

Google, Microsoft Bing, Yahoo ve Facebook 6 Haziran'da IPv6'ya geçişe destek veriyor. Kullanıcıların yüzde 99,9'dan fazlasının IPv6 kullanan web sitelerine gitme konusunda herhangi bir sorunu olmadığını söyleyen Google, ipv6test.google.com sayfasında IPv6 desteğini ekleyen web sitelerinde sorun yaşayıp yaşamadığımızı da test etmemizi sağlıyor.

Google'ın IPv6'nın ilk adımların 1995'te atılmaya başlandığını ve yeni 'normal'imizin IPv6 olacağını hatırlatıyor. Kullanıcıların ve internet servis sağlayıcılarının konuya eğilmesini istiyor.

Ülkemizde ise "Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi" kapsamında BTK ve Tübitak tarafından gerekli çalışmalar yürütülüyor ve bu sürecin geçmişini paylaşıyor. Sitede, IPv6 için faydalı bağlantılar ve yüksek lisans tezlerini de içeren belgelere yer veriliyor.

6 Haziran 2012'den sonra yanlış ve haksız engellemelerin ortadan kalkacağı, daha güzel bir internet dünyasında buluşmak dileğiyle..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.