Hangi mobil uygulama ne zaman, ne kadar kullanılıyor?

Hangi mobil uygulama ne zaman, ne kadar kullanılıyor?

Akıllı telefonları diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri, faydalı veya eğlenceli uygulamalar. Flurry'nin araştırmasına göre ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının cihazında yaklaşık 65 farklı uygulama yüklü bulunuyor. Haberlerden, sosyal uygulamalara, alışverişten oyunlara kadar farklı kategorilere ait olan bu uygulamalar ile ilgili kullanım alışkanlıkları ile ilgili çok fazla genel bilgi bulmak mümkün değil.

Neyse ki 5 araştırmacı kullandıkları özel bir yazılım ile 4125 Android kullanıcısının uygulama kullanma alışkanlıklarını ölçecek bir araştırma gerçekleştirip sonuçlarını yayınladılar. Araştırma ne tip uygulamaların ne zaman ve ne süre ile kullanıldığına dair çok ilginç veriler içeriyor.

Her şeyden önce bu araştırmanın sadece Android üzerinde gerçekleştiğinin altını bir kez daha çizmekte fayda var. Çünkü uygulamaların kullanım sürelerini ölçmek için arka planda çalışacak bir uygulamayı iOS'ta çalıştırmak mümkün değil. Fakat araştırmaya katılan gönüllüler sayesinde en azından Android tarafından bazı detaylı bilgiler elde edilmiş oldu.

163 gün süren ve toplam 22.626 farklı uygulamaya ait verilerin değerlendirildiği araştırmada ortaya çıkan sonuçlardan ilk göze çarpanı, bir uygulamanın açıldıktan sonra çok uzun süre kullanılmadığı. Her ne kadar kullanıcılar gün içerisinde ortalama 59,5 dakikalarını uygulamalara ayırsalar da bir ortalamanın ortalama açık kalma süresi 72 saniyeden biraz az.

21 farklı kategoriye ayrılmış olan uygulamalardan en uzun süre kullanılanlar 274 saniye ile işletim sistemi ile ilgili servisler ve güncellemeleri sağlayan araçlar. Ardından 258 saniye ile temalar ve 206 saniye ile apps organizer ve Google Goggles gibi araçlar geliyor.

Her ne kadar kullanım süresi 114 saniye ile ortalamanın üzerinde olsa da oyunlar en uzun süre açık kalan uygulamalardan biri değil. Tarayıcıların kullanımı ise 74 saniye ile neredeyse tam olarak ortalama süreye denk geliyor.

Bilinmeyen kategorisine giren ve ortalama 36 saniye açık kalan uygulamalardan sonraki en kısa vakit harcanan uygulamalar 37 saniye ortalama ile finans kategorisine ait. Ardından ise 44 saniye ile yolculuk kategorisi ve 46 saniye ile e-posta ve SMS uygulamalarının yer aldığı iletişim uygulamaları geliyor.

Araştırmada yer alan diğer ilginç bir veri de uygulamaların hangi zamanlarda kullanıldığına dair. Tahmin edilebileceği gibi uygulamalar geceleri, gün içine göre daha seyrek kullanılıyor. Uygulamaların en sık kullandığı saat 18:00. En az kullanıldığı saat ise 5:00.

Bununla beraber uygulamalar geceleri gündüze göre daha uzun süre kullanılıyor. Uygulamaların az açıldığı sabah 5:00'da uygulamaların ortalama kullanım süresi 6 dakikayı geçiyor. Sabah 10'dan akşam 22'ye kadarsa ortalama kullanım süreleri 1 dakikayı geçmiyor.

Tek tek uygulamalara bakıldığında örneğin Facebook uygulaması en çok akşam 22'de kullanıyor. Twitter'ın en yoğun kullanıldığı saat ise 20:00. Google Maps içinse en yüksek zaman saat 18:00'de. Alarm uygulamaları erken saatlerde tercih ediliyor ama en yüksek zamanı ilginç bir şekilde sabaha karşı 04:00'te.

Hava durumu uygulamaları sabah saatlerinde, hesap makinesi mesai saatleri içerisinde, müzik ise sabaha karşı saatlerde daha fazla tercih ediliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.