Geliştiriciler için diğer geliştiricilerle yarışmak her zaman ilgi çekici bir fikir. Dolayısıyla programlama yarışmaları şekil değiştirseler de geçmişten bugüne değerlerini korumayı bildiler. Yarışmaların sonuçları ise kuşkusuz şirket ve okullar için büyük bir önem teşkil ediyor.
90'lı yıllarda düzenlenen yarışmalar belki şekil itibarıyla çok sıradandılar ancak büyük şirketlerin dünyanın dört bir yanındaki geliştiricilere ulaşabilmesi için en basit yol buydu. Günümüzde ise kod okuryazarlığında artış ve web 2.0'ın getirdiği interaktivite ile birlikte programlama yarışmalarında ciddi değişimler gözlemek mümkün.
Örneğin Facebook 'Hacker Cup' adını verdiği etkinliğinde her yıl 4 aşamadan oluşan bir yarışma düzenliyor. Dünyanın dört bir yanında, aynı anda başlayan yarışma belirli bir aşamadan sonra Facebook'un ofisinde devam ediyor. 2011 Finali hakkında detaylı bir yazıya göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.
Code Racer ise bir Treehouse projesi. Treehouse'dan kısaca bahsetmek gerekirse, web ve mobil geliştirme konusunda online eğitimler hazırlayıp sunan, Florida merkezli bir şirket denebilir. HTML, CSS, JavaScript ve iOS konularında eğitimler bulunan sitede izlediğiniz derslere göre badge/rozet kazanabiliyorsunuz. Ortalama 3-6 ay süren bir eğitimin ardından gerekli badge'leri kazanmışsanız Treehouse size iş ortağı olan Facebook, WordPress gibi şirketlerde staj veya iş imkanı da sağlayabiliyor.
Treehouse'un şirket geleneklerinden biri de her yıl bir haftasını yeni bir fikir üretmek ve onu hayata geçirmek için ayırmak. "Idea Week/Fikir Haftası" adını verdikleri etkinliği bu sene Code Racer'a ayırmışlar ve ürün yönetiminden tasarıma, tasarımdan kodlamaya projeyi 3 günde tamamlamışlar. (Oyunun geliştirilmesinde ise HTML5, CSS3 ve Node.js teknolojileri kullanılmış) Bu keyifli süreci video'ya da çeken ekibin görüntülerini Vimeo'da bulabilirsiniz.
Dünyada bir ilk
Code Racer'ı farklı kılan ise yarışmanın gerçek zamanlı oluşu. 10 aşamadan oluşan Code Racer'da, maksimum 4 geliştiriciye kadar olmak üzere yarışmacılar sorulan soruları tarayıcılarındaki text editor/metin düzenleyicide yanıtlamaya çalışıyor. İlk doğru cevabın gelmesinin ardından bir sonraki aşamaya geçiliyor. Sorular ise giriş seviyesinde HTML ve CSS bilgisi gerektiyor.
Code Racer'ı örneğin bir Hacker Cup ile kıyaslamak yanlış olsa da, dünyanın ilk gerçek zamanlı programlama yarışması oluşu ve yarışmanın sonucunda basit de olsa ortaya bir web sayfası çıkabiliyor olması Code Racer'ı ayrı bir kategoriye koyuyor: Basit, eğlenceli ve gerçek zamanlı kod yazma yarışması.