Yeni nesil alışveriş: İnternete bağlı tüketiciler [Araştırma]

Yeni nesil alışveriş: İnternete bağlı tüketiciler [Araştırma]

Son yıllarda alışveriş kavramı hızla değişiyor. Cebindeki telefondan veya elindeki tabletten sürekli olarak internet erişimine sahip, Facebook üzerinde saatler geçiren, söylemek istediklerini Twitter'dan paylaşan kalabalık bir kitle bugünkü alışverişi yeniden tanımlıyor. Peki milyar dolarlık ticaret hacmine neden olan bu kitleyi ne kadar yakından tanıyoruz?

Bugün büyük kısmı bir akıllı telefona sahip olan 25-34 yaş aralığındaki Y kuşağının bu kitlenin en önemli temsilcisi olduğunu tahmin etmek zor değil. Fakat Zmags'in gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre bu tahmin çok da doğru değil. Bugünün internet üzerinden alışveriş yapan ortalama kullanıcısı 40'lı yaşlarındaki kadınlar...

Araştırmaya göre bugünün internete bağlı tüketicilerin (connected consumer) yüzde 52'si bu tanıma uyuyor. Masaüstü ve diz üstü bilgisayarlarının yanı sıra bu tüketicilerin yüzde 43'ü bir akıllı telefonu, yüzde 16'sının ise bir tablet PC'ye sahip. Facebook kullanma oranları ise yüzde 81'in üzerinde. Bu tüketicilerin yüzde 43'ü çocuklu olduğunu da ekleyelim.

Yeni ürünleri incelemek için yüzde 87'si PC veya diz üstü bilgisayarını kullanırken, yüzde 71'i mağazaları gezmeyi tercih ediyor. Bu iş için akıllı telefonlarını kullananların oranı yüzde 14, tabletlere başvuranları ise yüzde 9.

Diğer ilginç bir not ise bu tüketicilerin akıllı telefon ve tabletlerinde markalara ait özel uygulamalar kullanmak yerine, markaların mobil cihazlarara uyumlu sitelerini ziyaret etmeyi tercih etmeleri. Zmags'in araştırmasına göre bu kullanıcıların oranı yüzde 87.

Bu tüketici modeli alışverişi gerçekten seviyor. Araştırmaya göre alışveriş yapmak kendilerini daha mutlu, heyecanlı, verimli ve tutumlu hissetmelerine neden oluyor.

Facebook bu kullanıcıların yaşamlarında önemli bir yer tutuyor. Kullanıcıların yüzde 43'ü sevidkleri markaların Facebook sayfalarını takip ediyorlar. Tablet sahiplerinde ise bu oran yüzde 57'ye çıkıyor. Fakat Facebook üzerinden alışveriş konusunda o kadar da hevesli değiller. Bu tüketicilerin sadece yüzde 16'sı sevdikleri markaların Facebook sayfaları üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Tablet sahiplerinde ise bu oran yüzde 34'e çıkıyor.

Kullanıcıların %22'si markaların Facebook sayfalarını buldukları ilginç fırsatları arkadaşları ile paylaşmak için kullanıyor. Yüzde 21'i ise özel bir şey aramıyor, harekete geçmek için kendisini etkileyecek bir şeyler görmek istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.