Teknoloji araştırma şirketi Gartner'ın yayımladığı son rapora göre PC satışları 2011'in son çeyreğinde yeniden düşme eğilimine girdi. HP'nin pazar liderliğiyse değişmedi.

Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde mobil cihazlara yönelik hızlı talep artışı, PC satışlarını olumsuz yönde etkilemeyi sürdürdü. Son çeyrekte satışlardaki azalma yüzde 1.4 olarak kaydedildi. Gartner' verilerine göre, 2011'in ilk yarısında toparlanma eğilimi gösteren pazar, Q4'te yine küçülme trendine girdi. Söz konusu dönemde toplam 92,2 milyon PC üretildi.

Mobil platformlara yönelik talep artışından etkilenen PC sektörünü, geçen yıl Uzak Doğu'daki meydana gelen deprem ve tsunamiler de vurdu. 2011 sonlarında Tayland'da yaşanan sel felaketi, Japonya'da yaşanan depremler teknoloji firmalarının bazı fabrikalarını uzun süre kapatmasına ve üretimi azaltmasına yol açtı. Gartner analistleri, felaketlerin fiyatlara yansımasını 2012'nin ilk yarısında beklediklerini belirtiyor.

Q4'te bilgisayar üreticileri arasında birinci sırada yine  Hewlett-Packard yer aldı. Lenovo grubu ise pazardaki talep düşüşüne rağmen güçlü bir büyüme göstermiş durumda. PC satışlarının düşmesinin bir diğer sebebi de üreticilerin agresif fiyatlandırma politikaları.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.