2011 yılını kapatırken bildiğiniz gibi bir yazı dizisi başlatmıştık. Yazı dizisini toparlamak ve girişimcilere 2012 yılı ile ilgili ipuçları vermek amacıyla bir infografik hazırladık. 19 yatırım yapabilecek kişi ile görüştük. Listede görüşmeye fırsat bulamadığımız çok değerli kişiler de oldu fakat yıl sonu olması nedeniyle yoğun tempoda herkesi yetiştiremedik.
Genel hatlarıyla infografikten bahsedelim; Bazılarının ortak yatırım olacağını düşünürsek 2012'de 50'den fazla yatırım imkanı girişimcileri bekliyor. Yılda 300 civarı yeni proje çıktığını varsayarsak aslında çok çok yüksek bir oranla yatırım alma imkanınız var. Yeter ki iyi bir ekibiniz olsun ve doğru yatırımcıya doğru odak alanı ile ilgili proje sunun. E-ticaret, oyun ve mobil oldukça ilgi gören alanlar. Bunlarla ilgili geçmiş tecrübeleriniz, ekibin tecrübeleri, kattığınız vizyon ve işinizi sahiplenmeniz ve tabi ki girdiğiniz pazarın büyüme oranı ve sizin o büyüyen pazardan ne kadar pay sahibi olma hedefi koyduğunuz oldukça önemli.
Benim dikkatimi çeken özellikle 2012'nin dikey e-ticaret yılı olacağına dair herkes hemfikir fakat mobilin sıkça dile getirilmesi mobil üzerine fikirleri olanlar için iyi bir ipucu. Geçtiğimiz sene mobilde Instagram fırtınası esmiş, kullanımı ve vaadettiği faydanın çok basit tutulduğu bir servis ile global bir çok firmayı geride bırakarak öne çıkmıştı.
Ekip ve girişimci konusunda da herkes hemfikir gözüküyor. İyi bir ekip kuramamak gerçekten büyük bir problem. Bu sadece Türkiye'nin de problemi değil, diğer bütün ülkelerde hatta Amerika'da bile problem. Bu nedenle sırf ekibi iyi diye fikri kötü olsa bile yatırım yapılan firmaların sayısı oldukça fazla. Amerika'da iyi bir ekip kurmayı motive etmek için "stock option" seçeneği sıkça kullanılıyor. İnfografikten çıkan gözlemlerden biri de belki de 2012'den itibaren firmarla bu seçeneği de değerlendirmeye başlayacaklardır. Girişimcilerin ise kendilerine düşen en önemli görev yatırım almanın bir ortaklık olduğunu unutmamaları, ortaklıkların da her zaman uzun vadede bile olsa kar odaklı olması gerektiğidir. Zuckerberg olma hevesiyle değil ama karlı ve hızlı büyüyen bir şirket olma hedefiyle yola çıkmalılardır.
Benim kişisel olarak çıkarımlarım bunlar, gerisini infografiğe veya aşağıdaki görsel tabloya bakarak sizlere bırakıyoruz.
Not: Resime tıklayarak daha büyük halini inceleyebilirsiniz.