Bir girişim hikayesi: UzmanTV karlılığı 4,5 yılda yakaladı

Bir girişim hikayesi: UzmanTV karlılığı 4,5 yılda yakaladı

Türkiye'de özellikle ilk internet girişimcilerinin blog (hatta kitap) yazması taraftarıyım. Akademik kariyerde nasıl tezler ve araştırmalar bilgi aktarımını sağlıyorsa bizim dünyamızda da başarılı girişimcilerin tecrübelerini blogları üzerinden aktarmasını bekliyorum.

Bu yazısının sebebi de Ersan Özer'in oldukça önemli bir yazıyla yeniden blog yazmaya başlamış olması.

Ersan Özer'in sitesahibi.com'daki yazısı UzmanTV'nin nasıl bugünlere geldiğini anlatıyor. Toplam 5 yıllık deneyim yeni girişimcilere oldukça güzel mesajlar veriyor.

Hem bu yazının daha fazla kişiye ulaşması hem de ilk internet girişimcilerinin blog yazmaya (Webrazzi'ye konuk yazılar da bekliyoruz) davet etmek için bu yazıyı yazdım. Sanırım kısaca Uzman TV'nin hikayesinden de bahsetmem gerekiyor.

2007'de Youtube'la gelen fikir Youtube'un patladığı bir dönemde (Şubat 2007) video üzerine bir şeyler yapmak isteyen Ersan Özer'in aklına uzmanlara odaklı video tabanlı bir soru-cevap sitesi yapmak geliyor.

Çıktığı dönemde özgün sayılabilecek Uzman TV, 6 ayda geliştiriliyor ve 2007 Haziran'da kapılarını açıyor. Ersan Özer, televizyonculuk deneyimine rağmen ilk çekimlerin çok iyi olmadığını (hatta kötü), zamanla işleri toparladıklarını söylüyor. Her iş için zaman lazım diyor ve bana kalırsa, girişimcilere "biz bu işi biliriz, çok iyi yaparız" havasına girmemelerini tavsiye ediyor.

Türkiye’de para getirmediği için içeriğin olmadığını düşünse de, Ersan Özer iyi içeriğin markaların ilgisini çekeceğini düşünüyor. Reklamverenlerin bir uzmanlara dayalı online bir platformda olmayı isteyeceklerini düşünüyor ama pek de öyle olmuyor.

2009 sonunda para geliyor Endeavor girişimleri arasına seçilen 3 Türk girişiminden biri olmayı başaran UzmanTV, yaklaşık 3 yıl boyunca neredeyse hiç reklam almıyor. Net bir gelirin olmaması ve pofesyonel video üretmenin sanıldığından masraflı olması, UzmanTV'ye toplamda 5-6 milyon civarında bir paranın harcanmasına neden oluyor.

Nihayet 2009 sonlarında video içi reklamların yükselişe geçmesi UzmanTV'nin önünü açmaya başlıyor. Ancak yine de ilk satışlar dijital planlamacılar eliyle değil, televizyon planlaması yapan ajanslardan geliyor. 2010'da dijital ajansların da video içi reklama yönelmesi ile UzmanTV'nin kıymeti anlaşılıyor.

4,5 yılda karlılığa geçiş İnanması zor gelebilir ama UzmanTV nihayet 2011'in Kasım ayında ilk kez kâra geçiyor. 2011'i 2010′dan da iyi bir performansla kapatan girişim, Aralık ayında ise kârını ikiye katlıyor ve Ersan Özer 2012′de gelirlerinin yüzde 100′e yakın büyüyeceğini ve UzmanTV’nin arkadaşlık sitesi işleri kadar nakit kazandıracağını düşünüyor.

Sözün özü İlk yılları Yemeksepeti kadar zahmetli olmasa da karlılığa geçişi zaman alan girişim oldu UzmanTV. Bir nevi sabreden dervişin muradına erme hikayesi. Girişimcilere, kendilerini fazla abartmadan, kısa yoldan para kazanma hevesinden uzak bir bakışla kaliteli işlere girişmesini öğreten bir proje oldu. Elbette arandığında yatırımcı bulunabilir. Ancak yatırımcıların iyi işleri aradığı gerçeğini de unutmamak gerek. Önemli olan süreklilik içinde iyi bir şeyler ortaya koymaya çalışmak.

Uzman TV artıkı gelir modelini oturtmuş durumda. Reklamsız seyir için yıllık abonelik ücreti alıyor. UzmanTV Akademi'de ileri düzey uzman videoları satıyor. Diğer yandan UzmanTV Rehber ve UzmanTV iPhone uygulaması ile kaliteli içerik hizmeti vermeye devam ediyor.

Türkiye'nin bu tür projelere ihtiyacı dünden daha fazla. Eğer göz atmadıysanız, Ersan Özer'in 2011-2012 değerlendirme yazı dizisine verdiği cevaplara bir uğrayın lütfen. Umarım Ersan Özer ve diğer 1. nesil Türk girişimcilerinden güzel paylaşımlar görmeye devam ederiz. Blog yazarlılığında da istikrarın önemli olduğunu, sabit bir çizgi tutturmanın zor olduğunu ve küçük hedeflerle işe başlamak gerektiğini de nacizane hatırlatayım. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.