"Geleceği öngörmenin en iyi yolu onu yaratmaktır". Peter Drucker'ın bu unutulmaz sözü her yeni yılda pek çok kişi gibi benim de aklıma düşer. Özellikle internet ile uğraşan pek çok kişi için bu, işin doğasında olan kaçınılmaz bir gerçek. Bu alanda faaliyet gösterenlerin büyük bir kısmı için geleceği şekillendirmek gündelik uğraşlarının bir parçası.
Fakat bunu geçmişten kopuk bir şekilde gerçekleştirmek mümkün değil. Geçmişteki başarılar ve hatalar geleceğin nasıl şekilleneceği üzerinde çok önemli bir etkisi var. Dolayısıyla gelecek ile ilgili öngörü (veya fütüristlerin deyimi ile uzgörü) sahibi olabilmek için yakın geçmişi iyi anlayabilmek önemli.
Gerson Lehrman Group'a ait olan (ve isim benzerliği dışında Google'ın sosyal ağı ile ilgisi bulunmayan) soru cevap ve fikir alışverişi sistemi G+'ın hazırladığı 2011'in en önemli trendleri infografiği yakın geçmişin (yani 2011'in) öne çıkan trendlerini bir araya getirerek yakın gelecek (yani 2012) ile ilgili öngörülerde bulunmamıza yardım etmeyi hedefliyor…
İnfografiğe göre 2011'deki ekonomik koşullar ve sosyal medyanın etkisi grup satın almayı geçtiğimiz yılın en önemli trendi haline getirdi. Kısa sürede büyük bir hızla büyüyen grup satın alma Avrupa'da da hızla yayıldı.
2011'in öne çıkan diğer bir trendi ise konum bazlı uygulamalar oldu. Akıllı telefonlar ve mobil internet erişiminin yaygınlaştığı bu yılda konum bazlı uygulamalar konusunda öne çıkan isim ise Foursquare'dı.
Özellikle iPad'in başını çektiği tablet çılgınlığı geçtiğimiz yıla damgasını vuran gelişmelerden biriydi. Apple'ın tabletinin yakaladığı başarının ardından pek çok üretici kendi tabletlerini de piyasaya sürerek tabletlerde çeşitliliğin oluşmasına katkı sağladılar. Buna rağmen iPad'in pazar payını yakalamaya yaklaşan bile olmadı.
Bunların başında bulut bilişim, kurumların online video'ya alışması, soru cevap servisleri, Kickstarter gibi topluluk yatırım (crowdfunding) sistemleri ve mobil fotoğraf paylaşımı 2011'in öne çıkan trendleri arasında yer aldı.
G+'ın 2012 ile ilgili öngörüleri ise üç konunun önem kazanacağı yönünde. Bunlardan ilki veri üretiminin büyük artışının hızla devam edeceği yönünde. İkincisi internet TV'nin yaygınlaşacağı, üçüncüsü ise mobil ticaretin standart hale geleceği ön görüsü…