Commtouch 2011 Raporu Facebook Tehditlerini Özetliyor [İnfografik]

Commtouch 2011 Raporu Facebook Tehditlerini Özetliyor [İnfografik]

Online güvenlik uzmanı Commtouch, 2011'in internet tehditleri raporunu yayınladı ve siber korsanların yeni hedefi Facebook'un zararlı yazılımlarla ve saldırılarla olan ilişkisini bir infografikle özetledi.

Commtouch verilerine göre 2011'in son çeyreğinde günlük 101 milyar istenmeyen e-posta (spam) ve olta (pishing) saldırısı düzenlenmiş. Saldırılar özellikle 2011'in son iki ayında yükselmiş ki bunun yeni yıl ile bağlantılı olduğunu tahmin etmek zor değil.

Bir önceki çeyreğe göre günlük Zombi bilgisayar (saldırı) sayısı 209.000'e düşerken, en çok Zombi bilgisayarın bulunduğu ülke Hindistan olmuş. Hindistan Zombi bilgisayarların yaklaşık 1/4'ini barındırırkeni, istenmeyen e-postalarda en popüler konu yüzde 31 ile yine ilaç reklamları olmuş.

Facebook'ta ise siber korsanların çeşitli taktiklerle kullanıcıların bilgisini çalmaya niyetlendiği göze çarpıyor. Saldırılar hedefine 3 adımda ulaşmış. Önce zararlı bağlantılar Facebook'a bırakılmış, ardından bu bağlantıların yayılması tetiklenmiş ve son olarak istenen kullanıcı bilgileri elde edilmiş.

Siber korsanlar, kullanıcıları çoğunlukla merak uyandıran haberlere, ücretsiz içeriklere, yeni uygulamalara ve ünlülerle ilgili bağlantılara yönlendirmiş. Zararlı bağlantılara karşı WOT ile anlaşan Facebook, günde 2 trilyon tıklanmayı izleyerek, 220 milyon sayfa ve mesajı engellemiş.

Facebook'ta zararlı yazılımların yayılımı yüzde 48 oranında kullanıcıların elinden, yüzde 52'si ise otomatik şekillerde olmuş. Ayrıca zararlı bir bağlantının 1 kullanıcıdan yaklaşık 10 milyon kullanıcıya bir kaç saatte ulaşabileceği görülmüş.

Tüm bu süreçler sonunda hedefine ulaşan zararlı bağlantılar kullanıcıları çoğunlukla gelir ortaklığı (affiliate) ve anket sitelerine yönlendirmiş. Bu tür içeriklerin oranı yüzde 74 olmuş.

2011 yılı boyunca dğer zararlı yazılımların etkinliğini inceleyen Commtouch raporunu aşağıda inceleyebilir veya bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Raporda, en çok istenmeyen e-posta gönderilen servisin Gmail olduğu gibi önemli sonuçlar var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.