Basılı medyanın internet karşısında kan kaybettiği herkesçe malum. Markaların kampanya ve promosyon çalışmaları da online dünyaya çeşitli şekillerde evriliyor. Şimdiye kadar bir örneğini hatırlamadığım işi ise eBrosur.com yapıyor.
Markaların basılı medyalarını (broşür, katalog, bülten, dergi, insert, mecmua vb.) internete taşıyarak tüketicileri ve markalara aynı ortamda buluşturuyor.
Basılı afişlerin dağıtımını online dünyaya taşıyan Afiş Park'ı hatırlayanlar olacaktır. Afişlerin yerine kupon ve promosyonları koyduğumuzda kabaca eBrosur.com ortaya çıkıyor. Tabii içerik ve altyapıdaki farklılıklar ciddi bir projenin varlığını hissettiriyor.
eBorusur.com'un kurucu ortakları Şahin Tanrıver, Ali Can, Samet Ersan ve Mustafa Ayaş. Kurucuların ortalama iş tecrübesi 7,5 yıl. Takımın yöneticiliğini sürdüren Şahin Tanrıver'nin proje yönetimindeki deneyimi ise 11 yılı buluyor. Açıkçası bu çapta, sürekli iletişim ve etkili bir yönetim isteyen bir projenin başında deneyimli kişiler görmek gelecek için daha fazla umut veriyor.
Şimdilik 17 kategoride, 50 marka ile tüketicileri buluşturan girişim, alışveriş merkezlerini de ayrı bir başlık altında gösteriyor ve harita üzerinde konuma kolay erişim sunuyor. Öncelikle Türkiye'de ilk 100'de yer alan büyük perakendecilere ait yaklaşık 17.000 yerel şubedeki fırsatları yine yerel olarak o şubelere yakın tüketiciler ile buluşturmayı hedefliyor. Bunun için de illere göre markaları takip etmenize fırsat tanıyor.
Kendini "Türkiye'nin ilk online lokal promosyon ve kupon dağıtım sitesi" olarak tanımlayan eBrosur, ilk olmanın üstünlüğünü kullanarak Kaufda.de, Promoqui.it ve Bonial.fr gibi büyümek istiyor. Tüketicilerin yanısıra, internetin 'ölçümlenebilir olma' gücünü kullanarak markalar ve ajanslar için de önemli bir girişim olmayı hedefliyor.
ODTÜ Teknokent'te kurulu olan ve 1 Aralık 2011'de hizmete başlayan eBrosur.com'un TÜİK kaynaklı sunduğu istatistikler* de halen alışverişlerimizin yüzde 93'ünü doğrudan mağazalara giderek yaptığımızı ve dolayısıyla ulaşabileceği büyük potansiyeli gösteriyor.
Önümüzdeki aylarda iPhone ve iPad için mobil uygulamasını çıkarmaya hazırlanan girişim, sosyal ağlar ve işbirliği yapacağı diğer sitelerle de bir çok platformda karşımıza çıkmak niyetinde. Ortaya konulan iş etkili ve ihtiyaçlara cevap veriyor. Girişimin 2012 yılı sonlarına doğru daha küçük ölçekli ama yerel olarak kendini ispatlamış perakendecilerle çalışmayı düşünmesi ise bu etkinin kartopu gibi büyüyebileceğine işaret ediyor.
Tüm stratejileri bir yana, eBroşür.com fiziksel taraftan online dünyaya taşıdığı özgün içerikler ile dahi dikkat çeken bir proje. Grup alışveriş siteleri için kurulan 'toplayıcı sitelere' gösterilen ilgi düşünüldüğünde, internet kullanıcılarının eBrosur.com'a da ciddi bir eğilim göstereceğini hatta 1 yıl içinde yatırım teklifi alacaklarını da düşünüyorum.
eBrosur tarafında neler olup bittiğini Facebook ve Twitter'dan takip edebilirsiniz.
*Yüksek Potansiyel: Tüketici satın alma tercihlerini en çok gazete reklamları ve broşürler etkiliyor. Tüketicilerin % 82’si internetten fiyat araştırması yapıyor ancak tüketiciler araştırmayı internet üzerinden yapsalar da halen sadece %7'si internetten alışverişi tercih ediyorlar, %93'ü halen doğrudan lokal mağazaya giderek satın almayı tercih ediyorlar.