Dersimiz: Coğrafya - Konu: Twitter [Video]

İnternetin en önemli özelliklerinden biri sınırları kaldırıyor olması. Fiziksel olarak bir araya gelmesi mümkün veya kolay olmayan insanları buluşturmak, işleri fiziksel mağazaların neden olduğu sınırlamalardan kurtarmak internetin gündelik hayatımıza en önemli katkıları arasında görünüyor.

Yani internet, bu anlamda coğrafyadan bağımsız bir yapı. Fakat Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacılarının Denise Brehm'in imzası ile yayınladığı araştırmaya göre coğrafyanın internet üzerindeki etkisi sanıldığından daha büyük.

Twitter'ın 2006 ve 2009 yılları arasında ABD'deki büyüme sürecinin incelendiği araştırmada, bu büyümede ilk kullanıcıların coğrafi konumlarının çok etkili olduğunu tespit edildi.

İlk aşamada 16 bin şehrin incelendiği araştırmanın ikinci aşamasında 2006 ve 2009 yılları arasında en çok Twitter kullanıcısına sahip olan 408 şehir öne çıktı. Twitter'ın ilk dönemlerinde doğal olarak ilk ortaya çıktığı San Francisco şehrinde yaygınlaşmaya başladı. Bundan sonra nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde kullanılmaya başlandı.

Fakat araştırmaya göre bu noktadan sonra Twitter'ın büyümesinde nüfus yoğunluğunun önemi giderek azalmaya başladı. Twitter belli başlı büyük şehirlere ulaştıktan sonra büyümesini sadece hali hazırda kullanıcılarının bulunduğu ve coğrafi olarak yakın şehirlere doğru yayılarak gerçekleştirdi.

Bu noktadan sonra daha geleneksel yöntemlerle hareket etmeye başlayan Twitter'ın büyümesinde yüz yüze iletişim ve kulaktan kulağa pazarlama giderek daha önemli hale gelmeye başladı. Öyle ki Twitter'ın, araştırmada ele alınan ve nüfus yoğunlu açısından büyük olan bazı şehirlere ulaşması için önce coğrafi olarak yakınlarındaki daha küçük sayılabilecek şehirlerden geçmesi gerekti.

Yukarıda yer alan kısa video, araştırmadan çıkan sonuçlara göre Twitter'ın ABD'de nasıl yayıldığını gösteriyor. Ele alınan 408 şehrin zaman içerisinde kırmızıya döndüğünü göreceksiniz. Bu, o şehrin nüfusunun en az %13,5'unun (kritik kitle olarak kabul edilen oran) Twitter kullanıcısı haline geldiğini gösteriyor.

Bu sırada araştırmada Twitter'ın kullanıcı sayısının artmasında medyanın da önemli bir rolü olduğunu pas geçmiyor. Videonun 15. saniyesinde göreceğiniz hızlı artış 15 Nisan 2009'da Ashton Kutcher ile CNN arasındaki Twitter popülaritesi yarışmasının sonuçlarını gösteriyor. Araştırmada medyanın etkisinin önemli ama sürekli olmadığı söyleniyor. Yani özel bir olay (Kutcher – CNN çekişmesi veya Oprah'ın ilk tweet'ini göndermesi) ani büyümelere yol açsa da, bu ortaya çıkan büyüme sürdürülebilir değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.