2011 ve 2012 yılını değerlendirmesini istediğimiz isimlerden biri de Beriltech'dan tanıdığımız Devrim Demirel.
Serkan Ünsal: 2011 yılında kaç yatırım yaptınız ? Devrim Demirel: 2 yatırım yaptım, biri Tamindir.com'a yaptığım yatırım, diğerini de birkaç ay sonra açıklayacağız. Bunun dışında bir de satınalma yaptık, (HangiFirma.net)
S.Ü: 2012 yılında kaç yatırım planlıyorsunuz ? Devrim Demirel: 2 veya 3 yatırım yapabilirim. İş süreçlerimizin dışında, "açık kaynak yazılımların üretimini teşvik etmek için özel bir yatırım fonu"nu kullanıma açmak istiyorum.
S.Ü: Yatırım yaptığınız alanlar nelerdir ? (E-Ticaret, Sosyal Oyun...) Devrim Demirel: Lokasyon tabanlı servisler ve ticaret platformlarıyla ilgileniyorum. Bunun dışında semantik teknolojilere ilgimiz sürüyor. Ekonominin internete kaymasıyla, "Marka" sektörü çok büyüyecek, bu konuda bir yatırım yapmayı amaçlıyorum. E-ticaret, dikey alışveriş gibi herkesin yatırım yaptığı popüler alanların dışına bakmayı seviyorum. (Bu alanlar yanlış olduğundan değil.)
S.Ü: 2012 yılında hangi alanların yıldızı parlayacak ? Devrim Demirel: En çok mobil ve lokasyon tabanlı servisler. 2012'de, Twitter'ın şahlandığı ve Facebook'un çok güçlendiğine tanık olacağız. Bu iki ortamı iyi kullanan ekonomiler parlayacak.
S.Ü: Yatırım yaparken ilk önceliğiniz nedir ? Devrim Demirel: Yatırımı yaptığım şirketin büyük bir problemi çözmesi ve tanımlayacağı dikeyin lider oyuncusu olması potansiyeli. Düşük bariyerleri olan, herkesin girebileceği iş alanlarından keyif almıyorum.
S.Ü: Girişimcilere en çok sorduğunuz soru nedir ? Devrim Demirel: Kuracakları şirketin gerçek hayatta ne işe yaradığı, kime hitap ettiği, yaratılan değerin ne olduğu ve nasıl sunulacağı. Bu kadar dinamik bir ekosistemde, falcılık yapıp 3 sene sonrayı tanımlamalarını beklemiyorum.
Devrim'in girişim ve yatırımlarla ilgili blogunu da takip etmenizi öneririm. Yatırımcıların deyimiyle "exit plan" kavramını en iyi uygulayan kişilerden biri olarak biliyorum kendisini. (Bir diğeri de Sidar Şahin) Girişim, yatırım, satın alma kavramlarını kafasında oturtmuş ve uygulamaya da dökmüş diye gördüğüm Devrim'in yukarıdaki söylediklerinden almamız gereken notlar pazardaki bir problemi çözen ve "entry barrier" diye tabir edilen rakiplerin kolayca giremeyeceği alanlardaki girişimler Devrim'in ve Beriltech'in ilgi alanına giriyor. Girişimlerinden gördüğüm kadarıyla teknolojiyi iyi kullanan girişimler de ilgi alanına giriyor. Cem Sertoğlu röportajında olduğu gibi internetin cazibe merkezi olmasıyla internete adım atacak markaların da ilgi alanına girdiğini not düşelim.
Not: Daha önceden de söylediğimiz gibi 2011-2012 değerlendirmesi yapmamızı istediğiniz kişi ve kurumları bize bildirmeniz yeterli.