Dün Türkiye'nin en büyük markalarından birinin Facebook sayfasını görünce yine Facebook'un ne kadar etkili bir iş yaptığını düşündüm. Bugün Sysomos Blog'da gördüğüm "Facebook kurumsal web sitelerini öldürüyor mu?" başlıklı yazı da bu satırları yazmam için beni tetikledi. Kurumsal web sitelerinin Facebook ile ilişkisi çok ileri bir boyutta. Şirketler siteleri bir nevi Facebook'a göç ediyor..
Ard arda sıralamak istemediğim, hatta sıralayamayacağım kadar farklı uygulama ve hizmeti Facebook sayfalarına eklemek mümkün. Google'ın site oluşturma hizmetinin Facebook sayfaları yanında bir hayal kırıklığı olduğunu daha önce söylediğimi hatırlıyorum. Mark Evans ise bu değişimin artık karşı konulmaz mertebeye geldiğini ve e-ticaret tarafını göz ardı ettiğinizde, Facebook'un kullanıcılara ihtiyaçlarının çoğunu verebileceğini söylüyor.
Dijital ajansların bir kaç yıl öncesine kadar markalara ve şirketlere nasıl mikro (küçük) siteler hazırladığı herkesçe biliniyor. Sadece kampanya süresince canlı olan küçük siteler bugün Facebook'un "büyük sayfaları" altında düzene girmiş durumda. Bu durum dijital ajansların hemen hemen tüm harcamalarını Facebook çatısı altında yapması anlamına geliyor ki kullanıcılar da bu sayfaları geçici değil kalıcı bir nokta olarak ziyaret edebiliyor. Bu da en çok Facebook'un gücüne güç katıyor ve kurumsal web sitelerini bir önceki dönemden daha da geriye itiyor.
Google+'nın başarısını ölçmemizin bir kriteri de işte bu. Kurumsal web sitelerini kendi içine çekmesi. Zor da olsa kendi üst düzey çalışanlarını ve ünlüleri kendine çekmeyi başaran Google, son olarak ABD Başkanı Barack Obama'ya da bir sayfa açmayı başardı. Ancak kurumsal web sitelerini Google+'a taşımak o kadar kolay değil. Bu başarıldığında ise Facebook tarafından daha fazla ciddiye alınacak ve dengeler yeniden değerlendirilebilecek. Tabii tüm bunlar, belli bir aktif kullanıcıya sahip olmayı gerektiriyor. Bu Google için imkansız olmasa da Facebook'a zaman kazandırmaya yetiyor.
Kurumsal sitelerin yapması gereken ise kullanıcı ilgisine dayalı bu esnek yapıları iyi analiz etmek ve her zaman kullanıcıların kürkçü dükkanına döneceğini, dönmesi gerektiğini unutmamak.