Zamanda Yolculuk: Microsoft Yeniden Yahoo'yu Satın Almak İstiyor

Zamanda Yolculuk: Microsoft Yeniden Yahoo'yu Satın Almak İstiyor

Yahoo'nun en güzel zamanları geride kaldı. Bir dönemin en önemli arama motorlarından biri olan Yahoo, 1990'ların ortalarında kurulmuş ama asıl çıkışını 2000'in başlarında yapmıştı. O dönem hisse değeri 120 dolara yaklaşan Yahoo, ünlü dot.com balonu patladıktan sonra asla o günlerine yaklaşamadı.

Zaman içerisinde Google'ın da gücünü arttırmasıyla geride kalan Yahoo, 2008 yılında ise tarihi bir fırsat kaçırdı. Yahoo'yu satın almak isteyen Microsoft, hisse başına 33 dolar üzerinden toplamda 44,6 milyar dolarlık teklif yaptı. Yahoo'nun bu teklifi reddetmesinin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra, Steve Ballmer geçtiğimiz ay konuyla ilgili olarak "Bazen şans sizden yana oluyor" yorumunu yapmıştı.

Fakat Microsoft'un Yahoo'ya olan ilgisi tamamen kaybolmuş değil. Bugün Yahoo'nun değeri 20 milyar doların biraz altında ve Reuters'in haberine göre Microsoft, Yahoo'yu (veya en azından önemli bir kısmını) satın almak için yeniden devrede…

Reuters'in "konuya yakın kaynaklardan" aldığı bilgilere göre Microsoft ve Yahoo özel bir anlaşma imzaladılar. Bu anlaşma Microsoft'un Yahoo'ya ait gizli bilgileri incelemesine izin veriyor. Fakat Yahoo ile ilgilenen tek firma Microsoft değil. KKR, TPG Capital ve Silver Lake adlı özel sermaye yatırım ortaklıkları (private equity) da Yahoo ile benzer gizlilik anlaşmaları imzalamış durumdalar.

Bu firmaların Yahoo'da azınlık hisseleri elde etmeyi planladıkları söyleniyor. Reuters'ın haberine göre bu firmaların elde etmeleri muhtemel Yahoo hisse oranları %20 civarında olacak.

Yahoo'yu satın almak Microsoft için farklı açılardan avantajlı görünüyor. Her şeyden önce Bing tüm çabalara rağmen hala arama motorları sıralamasında Yahoo'yu geçip ikinci sıraya yükselemedi. Olası bir satın alma her şeyden önce Microsoft'un arama pazarındaki konumunu sağlamlaştıracak.

Bunun dışında iki firma arasında 2009'da imzalanan ve arama ile reklam anlaşmalarında tüm aslan payı Microsoft'a kalacak. Var olan anlaşmalara göre Microsoft, Yahoo'nun reklam gelirlerinin %12'sini elde ediyor.

Ayrıca Yahoo'nun hisselerinin bir kısmının da diğer firmalar tarafından satın alınma ihtimali, Microsoft açısından alacağı riskin de azalması anlamına geliyor.

Görsel Kaynak: PPCForHire

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.