App Store'da Oyunlara da Abonelik Sistemi Geliyor

App Store'da Oyunlara da Abonelik Sistemi Geliyor

Apple, beğendiğiniz uygulamaları ayrı ayrı satın almanıza olanak tanıdığı gibi, bu imkanı sunan uygulamalar için bir de abonelik sistemine sahip. Fakat abonelik sisteminden bugüne kadar ağırlıklı olarak gazete, dergi gibi haber kaynakları veya Netflix gibi video servisi sunan uygulamalar yararlanabiliyordu. Big Fish Games'in yeni uygulaması ise abonelik sistemini oyunlar için kullanılabileceğini gösteriyor.

Big Fish'in yeni uygulaması kullanıcılara tek bir fiyat ile tüm oyunlarını sınırsız olarak oynama imkanı veriyor. Başlangıç için belirlenen 4,99 dolar olan aylık ödeme bir süre sonra 6,99 dolara çıkartılacak ve bu ödeme abonelik devam ettiği sürece her ay yenilenecek.

Tek fiyata sınırsız oyun bir iş modeli olarak son derece ilgi çekici ve başka açılımlara da gebe fakat Apple'ın da temkinli yaklaştığı bu modelin yaygınlaşması bazı sıkıntıları da beraberinde getirebilir.

Bloomberg'in haberine göre Big Fish'in kurucusu Paul Thelen, abonelik sisteminin duyurulmasının ardından bu model üzerinde çalışmaya başladıklarını ama Apple'dan onay alma sürecinin normalden daha uzun sürdüğünü söyledi. Fakat iPad'in popülerliği ve ödeme kolaylığı sayesinde bu uygulamanın çok ilgi çekeceğine inanıyor.

Big Fish uygulamasının çalışması için internet bağlantısı gerekiyor. Oyunlar Big Fish'in sunucularından oyunculara gönderiliyor ve herhangi bir sınırlama olmadan oynanabiliyor. Abonelik sona erdirildiğinde ise oyunlar cihazda depolanmadığı için oynamaya devam mümkün olmuyor.

Big Fish'in uygulamasının ayrıca ücretsiz bir sürümü de bulunuyor. Bu sürümde oyuncular günde 30 dakika boyunca diledikleri oyunları reklam destekli olarak oynayabiliyorlar.

Bu modelin diğer büyük oyun firmaları tarafından da takip edileceği kesin. Hatta bağımsız oyun geliştiricilerin bir araya gelerek veya dağıtımcıların desteği ile oyunlarını benzer uygulamaların çatısı altında toplamaları da son derece mümkün. Bu durum bağımsız oyun geliştiricilerin en büyük sorunlarından biri olan görünülürlük problemine de çare olabilir.

Fakat Apple'ın bu konuda temkinli olmasının da bir nedeni var. Big Fish'e aylık 6,99 ödeyen bir kullanıcının, diğer alternatiflere de aylık düzenli ödemeler yapması kısa süre sonra ortaya aylık yüklü bir fatura çıkmasına neden olabilir ve bu da kullanıcıları bu modelden soğutabilir. Bu nedenle Apple'ın bu noktada devreye girmesi ve bu modelin kullanımına bazı sınırlamalar getirmesi muhtemel...

Güncelleme (24.11.2011): Apple, sürpriz bir kararla Big Fish'in oyunlarda abonelik sisteminin önünü açan uygulamasını App Store'dan kaldırdı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.