Halkla İlişkiler 2.0: Sosyal Medyanın Halkla İlişkilerdeki Yeri [Kitap]

Halkla İlişkiler 2.0: Sosyal Medyanın Halkla İlişkilerdeki Yeri [Kitap]

İnternet, sosyal medya ile hayat buldukça diğer iş disiplinlerini etkilemeyi sürdürüyor. Halka ilişkiler de sosyal medya ile değişen ve dönüşen işlerin başında geliyor. Yrd. Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç'ın yazdığı Halkla İlişkiler 2.0 (Efil Yayınevi) adlı kitap da bunu anlatıyor.

Kitabın alt başlığı "Sosyal medyada yeni paydaşlar ve yeni teknikler". Söze web 2.0 kavramı ile halkla ilişkiler arasındaki ilişkiyi açıklamakla başlayan Alikılıç, ardından sosyal medyaya geçiş yapıyor.

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik tanımlanırken hem üreten hem de tüketen sosyal paydaş tipine değiniliyor. Halkla ilişkilerin sosyal medyada nasıl vücut bulacağını hedef kitle, medya karması ve kullanıcı güdümlü içerik siteleri, mesajların yayılması, geri bildirim ve düzeltici/önleyici faaliyetler, katılım ve uyum, ağ oluşturma, güven ve kurumsal itibar gibi başlıklarla açıklıyor.

Kitabın 3. bölümünde yeni paydaşlar konusuna değiniliyor ki bu bölümde blogcularla, vatandaş gazetecilerle nasıl ilişki kurulacağı gibi yeni medya dönemi için önemli başlıklar var. E-posta gruplarından online oyuncularla kurulacak ilişkilere kadar uzanan bu listede çeşitli örneklere de yer veriliyor.

Özlem Aşman Alikılıç, yeni medya dünyası ile kurulacak ilişkileri sınıflandırırken, halka ilişkiler uzmanlarının mevcut medya ilişkilerini de yeniden yorumluyor. Sosyal medya ve elektronik bültenlerin nasıl hazırlanacağını özetliyor. (Bizim de çok sıkıntılı olduğumuz bu konuda Serdar Kuzuloğlu ve Om Malik'in iki güzel paylaşımını okumanızı tavsiye ederim.)

Halkla ilişkileride kampanya yönetiminin nasıl olması gerektiğini araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme evrelerine bağlayarak son bölüme geçen yazar sosyal medyada kriz yönetiminin nasıl olması gerektiğine değinerek kitabı sonlandırıyor.

Kaynakça bölümünden de anlaşılacağı üzere bir çok noktadan örnekler veren ve bir dizinle aranan içeriği bulmayı kolaylaştıran kitabı özellikle online şirketlerle iletişim halindeki halkla ilişkiler çalışanlarının okumasını tavsiye edebilirim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.