GittiGidiyor'dan Online Alışveriş Araştırması [İnfografik]

GittiGidiyor'dan Online Alışveriş Araştırması [İnfografik]

Bir eBay iştiraki olarak yoluna devam eden Türkiye'nin en büyük e-ticaret girişimlerinden GittiGidiyor, GfK Türkiye tarafından hazırlanan Online Alışveriş Araştırması'nın sonuçları bir infografikte bir araya getirdi.

Bu araştırmanın bizim yayınladıklarımız arasında birebir görüşmelere dayanan en büyük araştırma olduğunu sanıyorum. Online Alışveriş Araştırması*,  15 ilimizde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya, Bursa, Balıkesir, Kayseri, Samsun, Erzurum, Denizli, Gaziantep, Diyarbakır, Antalya, Trabzon) 15 yaş ve üzeri 1.487 kişiye ek olarak 18-45 yaş arası, son 12 ay içerisinde en az bir kez online alışveriş yapmış ve haftada en az üç kez internete giren 700 kişi ile yapılan yüz yüze görüşmelere dayanıyor.

Araştırmaya katılan kullanıcıların yüzde 89’u bugüne kadar hiç online alışveriş yapmadıklarını belirtiyor. Online alışveriş yaptığını belirten katılımcıların yüzde 43’ü GittiGidiyor.com'dan alışveriş yapmış. Sektörün diğer iki önemli oyuncusunun sitelerinden alışveriş yaptığını belirtenlerin oranı ise yüzde 30 ve yüzde 24 olarak belirtilmiş. Son 6 ay ve en sık alışveriş yapılan e-ticaret siteleri arasında da GittiGidiyor ilk sırada geliyor.

Söz konusu araştırmanın 2. aşamasında katılımcılara cep telefonu ve kredi kartına sahip olma durumları sorulmuş. Alınan yanıt tahmin edebileceğiniz kadar yüksek. Katılımcıların tamamı cep telefonuna sahip olduğunu belirtirken, kredi kartı sahibi olan kullanıcıların oranı yüzde 82.

Kullanıcıların kredi kartı kullanım oranı ise yüzde 63. Kapıda nakit ödemeyi tercih edenler yüzde 35, kapıda kredi kartı ile ödeme yapanlar yüzde 10, havale/EFT tercih edenler yüzde 8, banka kartı ile ödeme yapanlar yüzde 6 ve sanal kredi kartı kullananlar yüzde 5’i sanal kredi kartı ile ödeme yollarını tercih ediyor.

Aynı kitle yüzde 83 oranında her gün internete bağlanıyor, yüzde 9’u haftada 5-6 kez, yüzde 8’i ise 3-4 kez internete giriyor. Bu kullanıcıların hemen hepsinin internette bir e-ticaret sitesinin reklamına rastladığına şüphe yok. Kaçının bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğini bilmesek de bu oranın da yüksek olması büyük bir ihtimal.

GittiGidiyor'un araştırması neden e-ticaretin tercih edildiğini de sorguluyor. Katılımcıların yüzde 74’ü kolaylık ve pratiklik, yüzde 70’i zamandan tasarrufu, yüzde 62’si ise uygun fiyatlar nedeniyle nedeniyle online alışverişi tercih ettiğini belirtmiş.

Katılımcılar e-ticaret girişimcilerini umutlandıracak yanıtlar da vermiş. Katılımcılara internet üzerinden gelecekte alışveriş yapıp yapmayacakları sorulduğunda yüzde 96’sı 'Evet' demiş. Ayrıca katılımcıların yüzde 77'si “internetten almam diyebileceğim hiçbir ürün/hizmet yoktur.” gibi umut verici ortak bir yanıt daha veriyor.

Araştırma e-ticaret ile ilgili karşılaşılan sorunların (zaman zaman sıkça rastlasak da) çok fazla olmadığını gösteriyor. Bugüne kadar internet üzerinden yaptığı alışverişlerde herhangi bir sorunla karşılaşan katılımcıların oranı sadece yüzde 4, hiçbir sorunla karşılaşmayanların oranı yüzde 96.

İki kişiden biri GittiGidiyor.com’dan alışveriş yapıyor

'İnternetten alışveriş' dendiğinde sizin aklınıza kim geliyor bilmiyorum ama araştırmaya göre katılımcıların yüzde 38'inin aklına GittiGidiyor gelmiş. Gittigidiyor'u yüzde 23 ve yüzde 8 ile sektörün diğer iki e-ticaret girişimi izlemiş.

7 milyon kayıtlı üyesi, 500 binden fazla günlük ziyaretçisi ve 3 milyon anlık satış fırsatıyla Gittigidiyor'un bilinirliğini gösteren araştırmada katılımcıların yüzde 85’i GittiGidiyor.com’u bildiğini, yüzde 48’i GittiGidiyor.com’dan alışveriş yaptığını belirtmiş. Diğer iki önemli oyuncu ise sırasıyla bilinirlikte yüzde 72 ve yüzde 63, satın almada yüzde 30 ve yüzde 14'lük bir oran yakalamış.

En sık alışveriş yapılan web sitesi sorusuna da yüzde 38 oranında GittiGidiyor.com yanıtı verilirken, yüzde 21 ve yüzde 8’ oranında diğer iki önde gelen e-ticaret girişiminin adı geçmiş.

*Araştırmanın her iki aşamasının görüşmeleri, Ağustos-Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın saha çalışması, mesleki standartları düzenleyici bir meslek birliği olan ESOMAR kurallarına ve GAB prosedürlerine bağlı olarak gerçekleştirilmiştir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.