Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko'nun Uluslararası Kart ve Akıllı Teknolojiler Fuarı & Zirvesi'nde (Cardist) verdiği 9 aylık veriler Eylül ayı sonu itibariyle Türk e-ticaret hacminin ulaştığını noktayı gösteriyor. BKM'ye göre artık her 5 kişiden biri internet üzerinden alışveriş yapıyor.
BKM verilerine göre kredi kartları ile e-ticaret sitelerinden yaptığımız harcamaların cirosu Eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 oranında artış göstermiş ve 16.97 milyar TL tutarında bir ciroya ulaşmış. Aynı dönemde işlem adeti ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 37 oranında artmış ve 92 milyona (91,73 milyon) dayanmış.
BKM, 2011'in ilk çeyreğinde eticaret hacmimizi 4.8 milyar TL olarak açıklamıştı. İşlem adedi ise 28 milyonu geçmişti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre e-ticaret pazarının büyüme oranı ise yüzde 45, işlem adedinin büyüme oranı ise yüzde 40 idi. Yıl sonunu düşünecek olursak e-ticaret hacmimizin 20 milyar TL'yi geçmemesi kesin görünüyor.
Mevcut hacminin çok üzerinde bir potansiyele sahip Türkiye e-ticaret pazarı Canko'nun verdiği verilere göre Avrupa'nın en önemli ve en hızlı büyüyen e-ticaret pazarlarından biri olduğunu bir kez daha doğruluyor.
BKM verilerine göre, 2011'in ilk 9 ayında kredi kartları ile e-ticaret sitelerinden yapılan harcamalarda ilk sırayı Hizmet sektörü alıyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 69 oranında artan hizmet sektörünün cirosu 2,23 milyar TL’ye ulaşmış.
Uçak bileti satışlarının internette estirdiği rekabet Havayolları kategorisini sektörel anlamda 2. sıraya yükseltmiş. Bu sektörün cirosu geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 57 oranında artmış ve 2,01 Milyar TL'ye ulaşmış. E-ticaretin en eski ve popüler kategorilerinden Elektronik Eşya ve Bilgisayar sektörü ise 3. sırada 8.1 milyon işlemle, 1,5 Milyar TL olmuş.
Güvenli Alışveriş E-ticaret Potansiyeli Artıracak
Soner Canko e-ticaret gösterilen uyumun güvenlik endişelerinin bertaraf edilmesiyle bağlantılı olması sebebiyle, BKM'nin "internette güvenli alışveriş” adında bir sistem geliştirdiğinden bahsederek ve bir kaç tavsiye de bulunuyor;
- İnternet üzerinde alışveriş yapılan sitenin güvenliğinin özel sertifikalarla sağlanmış olması gerekmektedir.
- Banka logosu ve adı kullanılsa bile kişisel bilgileri isteyen e-postalara ve sitelere yanıt verilmemesi gerekir.
- İnternet kafe vb. halka açık ve kalabalık yerlerde olan bilgisayarlardan alışveriş yapılması durumunda, kredi kartı bilgilerinin güvenliği açısından son derece dikkatli olunması gerekmektedir.
- Sanal ortamda artan virüs tehlikelerine karşı, kredi kartının kullanıldığı bilgisayara antivirüs programı yüklenmelidir.
Bunlara ek olarak e-ticaret üzerine Emre Güzer ile yaptığımız röportaja göz atmanız iyi olabilir.