Unthink: Facebook Karşıtı Bir Sosyal Ağ

Neredeyse 1 milyara yaklaşan kullanıcısı ile Facebook'un bugün sosyal ağların yıldızı olduğu bir gerçek. Fakat The Social Network filminde söylendiği gibi "Bir kaç düşman edinmeden 500 milyon arkadaşa sahip olamazsın". Facebook'un da düşmanları var. Bunlardan biri daha önce adını sıkça duyduğumuz fakat açıldıktan sonra henüz beklenen etkiyi yaratamamış olan Diaspora.

Facebook'un yeni düşmanı ise Diaspora'ya göre biraz daha agresif bir söyleme sahip. 2,5 milyon dolar yatırım alan Unthink tüm pazarlama kampanyasını Facebook karşıtlığı üzerine kurmuş. Sosyal ağlardaki kullanıcıların birer ürün değil, birer kullanıcı oldukları söylemi ve kullanıcıların tüm bilgilerinin kendilerine ait olduğunu parolasıyla yola çıkan Unthink resmi olarak açıldı.

Amacı Facebook'u bitirmek. Yöntemi ise çarpıcı ama ne kadar başarılı olabileceği biraz şüpheli…

Pek çok kişinin, Facebook'tan memnun olmayanların bile yeni bir sosyal ağ sitesine ihtiyaç olmadığını düşündüklerine eminim. Unthink'in bu eleştiriye de bir cevabı var: "Bu yeni bir sosyal ağ sitesi değil. Bu sosyal bir devrim". Unthink'in manifestosu buna benzer pek çok mesajı içeriyor.

Unthink'in bu asi tavrı ilk bakışta biraz fazla romantik gibi görünebilir ama aslında altında Facebook'un iş modeline ilginç bir alternatif de barındırıyor. Kullanıcılara özgürlük vaat eden Unthnik işletmeleri ve iş dünyasını da dışlamış değil.

Facebook'ta işletmeler hedefledikleri kullanıcı profillerine özel tanıtım kampanyaları gerçekleştirebiliyorlar. Diğer yandan Unthink, kullanıcıların etkileşimde bulunacakları markaları kendilerinin seçmesini sağlıyor. Kullanıcılar kendilerine yakın oldukları markaları kendi sayfalarının sponsoru olarak tercih ediyorlar. Dileyenler ise yıllık 2 dolar gibi bir ücret karşılığında kendi sayfalarında herhangi bir marka veya işletmeye yer ayırmamayı seçebiliyorlar.

Bugün tüm büyük sosyal ağ sitelerinin kullanıcı sözleşmelerinde geliştirilebilecek yönler olduğu kesin. Unthink kullanıcının hak ve özgürlüklerini ön plana koyarak bu duruma kendi alternatifini sunuyor. Ama Facebook'u bitirmek için bunun yeterli olabileceğinden ben kişisel olarak pek emin değilim.

Bugün Facebook'un karşısına çıkmaya cesaret etmek için ya Google olmanız, ya da sıra dışı bir yaklaşım sergilemeniz gerekiyor. Unthink (aynı Diaspora gibi) ikincisini tercih etmiş. Ama ilk anda hafif bir rüzgara neden olabilecek bir yaklaşımın bir fırtınaya dönüşmesi için bundan daha fazlası gerekiyor.

İlk izlenim olarak var olan haliyle Unthink'in bu fırtınaya neden olarak, adının Facebook veya Google+'ın yanında anılması çok kolay değil gibi. Ama kullanıcılar açısından değerlendirdiğimizde diğer sosyal ağ sitelerinin kullanıcılarının hak ve özgürlükleri için birer adım atmasına bile yol açarsa bence başarılı olmuş sayılır...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.