Google'ın Mobil İstatistik Merkezi Our Mobile Planet Açıldı: Türkiye'de Akıllı Telefon Yaygınlığı Yüzde 14

Google'ın Mobil İstatistik Merkezi Our Mobile Planet Açıldı: Türkiye'de Akıllı Telefon Yaygınlığı Yüzde 14

Türkiye'de bir çok istatistiğe ulaşmak için küresel araştırma şirketlerine başvurmak durumunda kalıyoruz. Hele ki bilişim sektörü içinde internet ve mobil istatistiklere ulaşmak pek kolay değil. Aslında Türk internetinin çapını ölçmek için yeterli kaynak var ama mobil dünyamızı göz önünde bulunduran çok sayıda kaynak yoktu. Artık OurMobilePlanet.com var.

Google'ın Ipsos ve MMA Global (Mobile Marketing Association) ile hazırladığı OurMobilePlanet.com yayına alındı ve Türkiye dahil 30 ülke için mobil veriler sunuyor. Akıllı telefon ve mobil internet kullanımını çeşitli açılardan göz önüne seriyor.

Türkiye'de Akıllı Telefon Yaygınlığı

Hemen Türkiye'de en merak ettiğimiz noktalardan biri olan akıllı telefon yaygınlığına göz attığımızda henüz yüzde 14 seviyesinde bir oran görüyoruz. Akıllı telefon kullanımına bağlı diğer istatistikleri de görmek istediğimizde ilk kez akıllı telefon kullananların oranının yüzde 70 olduğu sonucuyla karşılaşıyoruz.

Our Mobile Planet - Türkiye Mobil İstatistikleri

Türkiye'de 2 yılı aşkın süredir akıllı telefon kullanıyorsanız (kullandıysanız) Google'a göre yüzde 8'lik dilim içindesiniz. 1-2 yıl arasında akıllı telefon kullananların oranı ise yüzde 20, 1 yıla kadar ise yüzde 70'in üzerinde bir oran var.  Google'ın listelediği 3 aylık akıllı telefon kullanıcılarını kronolojik olarak yorumlarsak, son 3 ayda akıllı telefon sahibi olan kişilerin oranı yüzde 18.

Türkiye'de Akıllı Telefon Kullanımı

Bir diğer istatistikte ise akıllı telefon kullanım alışkanlıklarımızı göz önüne seriliyor. Gün içinde bir çok kez akıllı telefonuyla internete girenlerin oranı yüzde 39 (masaüstünde bu oran yüzde 71), 2-3 kez kullananların oranı 17, sadece 1 kez kullananların oranı ise yüzde 24.

Akıllı telefon bağımlılığını ifade edecek bir diğer istatistikte, gün içinden birkaç kez uzun süreli akıllı telefonuyla internete girenlerin oranı yüzde 19 (masaüstünde bu oran yüzde 60), birkaç kez kısa süreli kullanımların oranı yüzde 32. Google'a göre gelecekte mobil cihazına aynı veya daha uzun süre bağlanacakların oranı yüzde 70'in üzerinde, söz konusu masaüstü olunca bu oran yüzde 90'a ulaşıyor.

Türkiye'de Mobil Uygulama Kullanımı

Türkiye için mobil uygulama indirilme sayısının 12, son bir ayda kullanılan mobil uygulama sayısının 5, satın alınan mobil uygulama sayısı 3. ABD'de bu rakamlar sırasıyla 24, 10 ve 8.

Our Mobile Planet - Türkiye Mobil İstatistikleri

Google'ın işlediği verilerin hepsini buraya yazmak mümkün değil ama akıllı telefonlara yönelik olmak üzere, cepten ne kadar iş araması yaptığımızı, online bankacılık işlemi yaptığımızı, kupon kullandığımızı, toplu taşıma araçlarında akıllı telefon kullanım çeşitliliğini, mobil e-ticaret ve NFC yönelimini (henüz yüzde 1), mobil reklamlar konusunda bir çok istatistiği  ve daha bir çok detayı görebilirsiniz.

Türkiye'nin mobil portresini çıkaran OurMobilePlanet.com sanırım girişimcilerin doğru adım atması yönünde fikir verecektir. Sunumlarda kullanmak üzere rapor çıkarmak da pekala mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.