Açıklama: Ekim Nazım Kaya, Botego kurucusudur ve bu yazısı Webrazzi’de konuk yazar olarak yayınlanmıştır.
Pek sık rastlamadığımız bir şey oldu; bir kamu kurumu, TÜBİTAK, bir infografik yayımladı. İnfografikteki verileri teker teker açıklamaya gerek yok, bu alanda kamu kurumlarının ve özel sektörün performansını yeterince açık şekilde yansıtıyor. Onun yerine, biz de kendi deneyimlerimizi paylaşmak istedik.
Daha önce girişimcilere destek ve teşviklerden faydalanma önerileri başlıklı bir yazı yazmış ve Avrupa Birliği projelerine kısaca değinmiştim. Bu vesileyle, AB 7. ÇP hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi vermek istiyorum.
Program, Avrupa'nın bilimsel ve teknolojik temellerinin güçlendirilmesini, endüstriyel rekabetin desteklenmesini ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesini amaçlıyor. Yalnızca AB ülkelerinin değil, Türkiye gibi aday üyelerin de desteklendiği bir program. Aday ülkeler, üye ülkelerle aynı hak ve yetkilere sahip. 2007-2013 arasında gerçekleşecek programa, 7. Çerçeve Programı adı veriliyor. Bu 7 yıllık süre içinde 50 milyar Euro'luk desteğin verilmesi planlanmış durumda. Projelerde en az 3 AB üyesi ya da aday üye ülkeden gerçek ya da tüzel kişilerin katılımı bekleniyor.
Avrupa Birliği projeleri size uygun mu?
Önceki yazımda 'bir alanda uzmanlığınız varsa mutlaka AB projelerine başvurun' demiştim. Kabul için, aşağıdaki şartlara mümkün olduğunca uygunluk aranıyor.
- Projeniz Avrupa odaklı mı?
- Projeniz Avrupa’nın hali hazırda bulunduğu bilimsel-teknolojik duruma katkıda bulunuyor mu? Proje sonuçlarının Avrupa’ya faydaları olacak mı?
- Projeniz yenilikçi mi?
- Araştırma projeniz kurumunuzun öncelikleri ve çalışma alanı açısından gerçekten önemli mi?
- Araştırma projenizi kullanılabilir ticari bir çıktı elde etmek ya da yeni bilgi ve en iyi uygulamayı üretmek için mi yürütüyorsunuz?
- Projeniz çok ortaklı olmaya müsait mi ve bundan faydalanabilecek mi?
- Avrupa’daki diğer kuruluşlarla işbirliğinden faydalar elde edebileceğinizi düşünüyor musunuz? (daha büyük pazarlara açılmak, risk paylaşımı, yeni irtibatlar ve yeni uzmanlıklar bağlamında)
- Büyük sorumluluk alacağınız bir konsorsiyumda çalışabilir misiniz?
- Fikri mülkiyet hakları da dahil olmak üzere proje çıktıları konusunda müzakereler yürütmeye hazır mısınız?
- Proje teklifi sunulması ve projenin yürütülmesi aşamalarında Avrupa’nın dört bir yanından konsorsiyum ortakları ile görüşmeler yürütmek için gerekli yönetimsel zaman ve kaynak ayırmaya hazır mısınız?
- Hibenin alınması halinde yönetimsel sorumlulukları yüklenmeye hazır mısınız?
- Kuralların karmaşık, prosedürlerin uzun ve başarı oranının oldukça düşük olduğu rekabetçi bir ortamda proje teklifinizi sunmaya hazır mısınız?
- 2 ila 5 yıl sürecek bir projede yer almaya hazır mısınız?
- Projeye kendiniz yatırım yapmaya hazır mısınız?
Bu soruların çoğuna 'evet' diye cevap verebiliyorsanız, sırayla şunları yapmanızı öneririm:
- FP 7 in Brief adlı broşürü okuyun
- Twitter'da @AB_7CP_UKO hesabını takibe alın ve burada yayımlanan her proje çağrısına, size uyup uymadığını değerlendirmek için göz atın.
- Size AB 7. ÇP projelerine katılma yolunda yardımcı olmak amacıyla kurulmuş Avrupa İşletmeler Ağı'na üye olun, randevu alarak şirketinizi ziyaret etmelerini sağlayın, AR-GE konusunda vaad ettiklerinizi, güçlü olduğunuz alanları onlara anlatarak, veritabanlarına girin: http://www.aia-istanbul.org/tr/
- Tercihen sizin için uygun projeleri takip etmek ve proje danışmanlığı konusunda AB projeleri alanında deneyimli bir danışman şirketle çalışın. Biz bugüne kadar en büyük bütçeye (14 Milyon EUR) sahip projede yer almış olan Tages'le çalışıyoruz.
- 7. ÇP çerçevesinde pek çok program var. Bunları Tübitak'ın 7. ÇP sitesinde inceleyebilirsiniz. Size uygun olan, bunlardan herhangi biri olabilir.
Botego olarak bizim yer aldığımız projeyi kısaca özetlemem gerekirse: Linked2Media adlı projemiz, 'KOBİ'ler yararına araştırmalar' kapsamında gerçekleşiyor. Uzun adı şöyle: 'An open linked data platform for semantically-interconnecting online, social media leveraging the analysis and response optimization services provided to European SME's.' Kısaca özetlemek gerekirse, AB üye ve aday üye ülkelerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin İnternet'te (Twitter, Facebook gibi sosyal medya sitelerinde, forum, wiki ve diğer ticari platformlarda) sundukları ürün ve hizmetler hakkında konuşulanları otomatik olarak tespit edecek ve raporlayarak itibar yönetimi aracı olarak kullanılacak, tüketicilerin satın alma davranışlarını belirleyerek onlara satış-pazarlama konusunda strateji belirleme olanağı sağlayacak bir ürün geliştiriyoruz. 7 ülkeden 12 kurumun katıldığı, 36 ay sürecek olan, %70 oranında desteklenen, 2 milyon EUR'un üzerinde bütçeye sahip bu projede Türkiye, İtalya ve Bulgaristan'dan farklı KOBİ'leri temsil eden üç konsorsiyum var. Türkiye'yi 6000'den fazla turizm acentası adına TÜRSAB temsil ediyor.
Geçtiğimiz aylarda AB'nin başkenti Brüksel'deki pazarlık toplantıları sonrası bütçemiz netleşti, her şirket ya da kurumun iş paketlerindeki görevleri belirlendi ve bu yazıyı da tüm partilerin katılımıyla, Atina'da gerçekleşen kick-off toplantısının yapıldığı otelden yazıyorum.
AB projelerinin faydalarını özetlemem gerekirse: Pazarlık toplantısında 'size bu kadar bütçe yeter' diye kestirip atmaktansa, 'bu bütçeyi ne için kullanmayı planlıyorsunuz?' diye soran bir yaklaşımla karşılaşıyor, ve gerekçelendirebildiğiniz her harcama için onay alabiliyorsunuz. Proje henüz başlamadan, bütçenin bir bölümü kasanıza giriyor. Farklı ülkelerden, kendi alanında uzman çok sayıda şirketle çalışarak çok kültürlü, çok dilli bir ortamda üretim faaliyeti deneyimi elde ediyorsunuz. Ürünün ortaya çıkması sırasında diğer şirketlerin deneyimlerinden elde ettiğiniz know-how'ı kendi şirketinizin birikimine katarak, uluslararası pazarda yetkinliğe sahip bir şirket haline geliyorsunuz. Bir diğer küçük fayda da şu ki; TÜBİTAK, bu projelere Türkiye'den katılımı teşvik etmek için, katılımcı şirketlere 15.000 EUR'a kadar bir destek sunuyor.
Biz AB projelerinden destek alalım ya da almayalım, 7. ÇP fonuna Türkiye olarak bütçe ayırmaya devam ediyoruz. Türkiye'deki girişimcilerin, AB projelerinden aslan payını alan ve hakkında 'The Startup Nation' adıyla bir kitap yazılmasına vesile olan İsrail'den öğrenmesi gereken çok şey var. Yukarıdaki önerileri uygulamak, küçük de olsa bir adım olacaktır.
Ben de kişisel olarak bu süreçte size yardım için elimden geleni yapmaya hazırım. Sorularınızı bana @ekimnazimkaya'dan ulaştırabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap