Japon Devi Rakuten Avrupa'daki 3. Satın Almasını Play.com'u Alarak Yaptı

Japon Devi Rakuten Avrupa'daki 3. Satın Almasını Play.com'u Alarak Yaptı

İnternet dünyasının Japon aktörlerinden Rakuten Avrupa'da yeni bir satın alma daha yaptı. Küresel atılımını e-ticaret üzerinde sürdüren Rakuten Group, bu kez İngiliz online perakendecisi Play.com'u bünyesine kattı.

İngiltere'nin lider e-ticaret sitelerinden Play.com'un tüm hisselerine yaklaşık 25 milyon pound (70.1 milyon TL, 39,1 milyon dolar) karşılığında alan Rakuten'in Avrupa'daki 3. satın alması oldu. 1998'de kurulan ve bugün 500 çalışana sahip Play.com'un Rakuten'e yakışan bir girişim olduğunu söyleyebiliriz. Geniş ürün yelpazesine sahip İngiliz girişimi, bugün 7 milyon ürün listeliyor ve 14 milyon kayıtlı üyesi var.

Dünya çapında 10.000 çalışanı olan ve toplamda 1 milyar dolara yakın satın alma yapan Rakuten'in Avrupa'ya attığı diğer adımların yanısıra Naspers'ın kol gezdiği Brezilya'ya kadar uzanmıştı. Fransa'da PriceMinister,  Almanya'da Tradoria, Brezilya'da ise Ikeda Rakuten tarafından satın alınmıştı. Buy.com'da 250 milyon dolara Rakuten'e geçmişti. Rusya'nın en büyük e-ticaret yatırımını Ozon.ru'ya yapan şirketler arasında da Rakuten'in adı geçiyordu.

Bundan 2 yıl önce Serkan Toto'nun TechCrunch'da kaleme aldığı analiz, Japon devinin büyümesinin küresel pazarda Amazon'a bir tehdit olup olmayacağını sorguluyordu. 2009 için 1 dolar ile 100 bin dolar arasındaki 35 milyon ürünü satışa sunan Rakuten'in gücünden bahseden Toto, şirketin global adımlarına dikkat çekmişti.

Avrupa'nın en büyük e-ticaret pazarı olarak görülen İngiltere e-ticaret pazarının 2014 yılı itibariyle 58 milyar dolarlık bir pazara ve 55 milyon kullanıcıya ulaşması bekleniyor. Almanya'da nüfus ve pazar itibariyle dikkat çekici ancak Rakuten'in aklına yükselen e-ticaret potansiyeli ile Türkiye'nin de girdiğini düşünmek sanırım yanlış olmaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.