Firefox Artık Android Tabletlerde…

Mozilla da geleceğin mobil cihazlarda olduğunu düşünenlerden. Bu yüzden yeni nesil tarayıcılarla ilgili çalışmalarında özellikle Fennec kod adındaki Firefox Mobile üzerinde yoğunlaştırmış durumda. Fakat şu ana kadar işler tam olarak Mozilla'nın arzu ettiği gibi gitmiyor. Büyük mobil işletim sistemlerinin kendi tarayıcılarına öncelik vermeleri ve bazı durumlarda Firefox'u bu işletim sistemlerinde izin verilen şekillerde optimize etmenin zorluğu gibi nedenlerden Mozilla, mobil cihazlarda halen kayda değer bir pazar payı elde edebilmiş değil.

Akıllı telefonlarda durum böyleyken Mozilla yönünü tabletlere doğru çevirdi. Firefox'un Android işletim sistemine sahip tabletler için hazırlanan özel sürümünü Lucas Rocha tarafından duyuruldu.

Henüz çok erken bir geliştirme aşamasında bulunan bu tarayıcı özellikle Android'in Honeycomb sürümü için hazırlanmış.

Mozilla'nın Android'e öncelik vermesinin pek çok sebebi var. Android'in Mozilla'nın destekçisi olduğu açık kaynak kodlu yazılımlar arasında öne çıkıyor olması önemli bir etmen. Ama bunun yanı sıra Mozilla için diğer işletim sistemleri ile ilgili farklı sorunlar da var.

Örneğin Windows Phone 7'de Firefox Mobile'ın sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli sistem izinlerini alması pek mümkün değil. iOS tarafında ise Apple'ın kendi tarayıcı motorunu kullanmayı zorunlu hale getirmesi en büyük sorun.

Henüz çok erken bir aşamada olduğu için Firefox'un Android tablet sürümü hakkında yorum yapmak pek mümkün değil ama yine de Mozilla'nın bu işe çok kafa yorduğu ve ilk izlenimlerin olumlu olduğu söylenebilir.

Fakat Net Applications'ın mobil tarayıcı pazar oranlarına göre Mozilla'nın mobil cihazlardaki rekabette işinin hiç de kolay olmadığını bir kez daha ortaya koyuyor. Net Applications'ın rakamlarına göre Apple'ın Safari tarayıcısı bu alanda açık ara önde.

Ağustos rakamlarına bakıldığında Safari %52,99 pazar payına sahip. İkinci sırada yer alan Opera Mini %20,77, Android'in tarayıcısı ise %15,73 ile üçüncü sırada. Bu üç tarayıcı pazarın neredeyse %90'ını ele geçirmiş durumda ve var olan şartlarda geri kalan tüm tarayıcılar için sadece %10 civarında bir hareket alanı bulunuyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.